ЛиДеМ: Семинар “Унапредување на внатрешната комуникација во Либерално-демократската младина“

Либерално демократската младина, изминатиот викенд (26-28.05.2017), одржа семинар за унапредување на внатрешната комуникација помеѓу членовите на ЛиДеМ. На семинарот присуствуваа членовите на Извршниот одбор и Претседателите на дел од оптиснките организации на ЛиДеМ. Во текот на семинарот, членовите ги детектираа проблемите на ЛиДеМ во поглед на меѓусебната комуникација, но секако беа истакнати и позитивните страни на истата. Од тридневното, пред ...

Повеќе »

Годишно изборно Собрание на ЛДП Пехчево

На 21 Мај 2017 година се одржа годишно Собрание на Општинската организација на ЛДП Пехчево. На собранието се избра нов состав на Општинскиот одбор на локалниот огранок, како и Претседател на Општинската организација. Истовремено, беше формирана и локална организација на Форумот на жени на ЛДП. За претеседал на ОО на ЛДП беше реизбран г-дин Горан Ајтарски, додека за Претседателка на ...

Повеќе »

Проф. Стојан Славески: За подготвеноста на РМ за членство во НАТО

Интервју дадено за магазинот „World Politics Review“ за подготвеноста на РМ за членство во НАТО Why Macedonia’s Bid to Join NATO Is Getting More Complicated The Editors Monday, May 22, 2017 Editor’s Note: This article is part of an ongoing WPR series about NATO members’ contributions to and relationships with the alliance. The Balkan nation of Macedonia has been waiting for years to ...

Повеќе »

Issue n°19 – 17 May 2017

16/05/2017 ALDE Party President starts preparations for 2019 election manifesto drafting Last week ALDE Party President Hans van Baalen MEP travelled to Talllinn to plan the drafting of the 2019 election manifesto with former Estonian Prime Minister Taavi Rõivas. During his visit, he also met with current Estonian Prime Minister Jüri Ratas. 16/05/2017 German Liberals strike again FDP scored its best ...

Повеќе »

ЛДП: Договорот за нов Клинички центар е нова линија на поделба и беззаконие во државата

Никола Тодоров, Никола Груевски и Емил Димитриев денеска потпишаа и поддржаа скандалозен и бескруполозен договор за изградба на нов Клинички центар во Скопје, свесно произведувајќи нови линии на поделба и беззаконие во Р. Македонија. Потпишувањето ваков договор од страна на лице кое не е ништо друго, освен пратеник во новиот собраниски состав, е класично кршењето на Уставот и законите во ...

Повеќе »

Реакција на ЛДП по повод квалификациите на претседателот Иванов на сметка на Германската Амбасадорка во Р. Македонија, Н.Е. Кристин Алтхаузер

Либерално-демократската партија со голема индигнација и срам ги проследи навредите на Претседателот Ѓорѓе Иванов упатени кон Амбасадорот на СР Германија во Р.Македонија, Г-ѓа Кристин Алтхаузер. Во неговото интервју на една од провладините медиуми истакна дека “амбасдорката на Германија испраќала лажни информации за состојбите во РМ“ и дека “нејзиното ниво е навреда за земјата“. ЛДП смета дека ова е прв пат ...

Повеќе »

LI News Issue 520

  Newsletter Countdown to Congress: here’s what awaits in Andorra With delegates coming from every continent to network, share best practice, and adopt a liberal manifesto for the twenty-first century, Liberal International’s 70th-anniversary Congress in Andorra will send a message of strength and… Président de l’International Libéral: Macron s’affirme comme leader d’une Europe unie Au nom de la plus ancienne ...

Повеќе »

Issue n°18 – 10 May 2017

08/05/2017 Centrist Emmanuel Macron elected new French President Emmanuel Macron was elected as the new President of France on Sunday 7 April. ALDE Party President Hans van Baalen MEP said: “France has shown that a European spring is possible. I am confident that Macron will make France a driving force for European change.” 10/05/2017 Liberal Breakfast – The French Elections 2017: ...

Повеќе »

LI News Issue 519

  Newsletter Congress programme released as liberals prepare to celebrate 70 years of LI LI has released a full,  engaging, and original programme of political activity for its upcoming congress in Andorra, as the world’s oldest political federation prepares to celebrate its 70th anniversary. The congress takes… FDP election message: vote for the social market economy, civil liberties and tolerance ...

Повеќе »