Issue n°25 – 28 June 2017

ere  Issue n°25 – 28 June 2017 28/06/2017 Estonia to hold Presidency of Council of the European Union From Saturday, Estonia holds the presidency of the Council of the European Union for the first time. Prime Minister of Estonia, Jüri Ratas of ALDE Party member Keskerakond said in an exclusive interview: “The Estonian Presidency of the European Council comes at ...

Повеќе »

Интервју на министерот Зоран Шапуриќ за Вечер: Ќе лобираме за домашните инвестиции, но нема да ги бркаме странците

Зоран Шапуриќ не е ново име на политичката сцена, а во владата на Зоран Заев е назначен за министер без ресор, задолжен за подобрување на бизнис-климата за домашните инвеститори преку измени во законската регулатива. И покрај тоа што на министерската функција е многу кратко време, вели дека е подготвен да го вложи сиот свој капацитет во развивање на еден систем ...

Повеќе »

LI News Issue 524: German Liberals celebrate LI Day; Martin Lee receives LI manifesto in Hong Kong; IFLRY holds GA in Greece – marks anniversary

  Newsletter Let Europe Arise: 12th Liberal International Day Germany The German Group of Liberal International (DGLI – LI full member), has organised their annual Liberal International Day in Berlin under the title “Let Europe Arise!”. Debating Brexit, populism in Europe, the election of Donald… IFLRY celebrates 70 years at General Assembly in Greece The International Federation of Liberal Youth (IFLRY ...

Повеќе »

Колумна на потпретседателот на ЛДП, Проф. Д-р Зоран Шапуриќ за porta3.mk: На патот кон еколошка држава

Почетокот на шесеттите години од минатиот век е обележан со јакнење на свеста за потребите за многу поинтезивна грижа-заштита на животнатa средина. Во овој период се појавуваат силни еколошки организации кои вршат огромен притисок на националните и на меѓународните институции и организации, да отпочнат со подетално регулирање на мерки и активности во областа на заштита на животната средина. Стокхолмската конференција ...

Повеќе »

ЛДП: Дејанчо Цветановски, член на ИО на ЛДП, учесник на Регионалната либерална Академија во Словенија

Изминатиот викенд (од 16 до 18 Јуни 2017 година), во Љубљана, Словенија, се оддржа Регионална либерална Академија за 2017 година, во организација на Националниот Демократски Институт (NDI). Преставници од повеќе политички партии и фондации, од либералниот дел на политичкиот спектар, земаа активно учество на академијата. Учесниците беа запознати со процесите на креирање политики и техниките за нивно презентирање и промовирање ...

Повеќе »

ЛДП: Темелно подобрување на квалитетот на живот за децата со попреченост и инвалидност

Пратениците од Либерално-демократската партија остварија посета на родителите на децата со попреченост и лицата со инвалидност, кои ја покренаа иницијативата „5 до 12“ и кои изминативе два дена кампуваат во паркот пред Собранието на Република Македонија. Претставниците на иницијативата ги запознаа пратениците на ЛДП, Горан Милевски и Јулијана Николова, со барањата за подобрување на квалитетот на живеење на децата со ...

Повеќе »

Issue n°24 – 21 June 2017

18/06/2017 Landslide victory for Emmanuel Macron’s La République En Marche Emmanuel Macron with his political project La République En Marche! has won a landslide victory in France on Sunday 18 June. Out of the 577 members of the National Assembly, En Marche! has obtained 308 MPs. ALDE Party Hans van Baalen MEP said: “I gladly welcome the excellent news.” 17/06/2017 European ...

Повеќе »