Интервју на директорот на КПД “Идризово”, Антонио Димов: Затворот Идризово помеѓу минатото и иднината!

Извор: https://vecer.press/ Новиот директор на казнено-поправниот дом “Идризово”, Антонио Димов кој доаѓа од редовите на ЛДП вели дека затворот го затекнал во многу лоша состојба. Покрај финансиските проблеми, затворот има недостатокот на униформирани полицајци, транспортни средства и опрема за секојдневно извршување на работите. На затворот Идризово, во моментов, за да може нормално да функционира неопходни му се 100 нови лица Во ...

Повеќе »

АЛДЕ (ALDE): Од посетата на делегациите на АЛДЕ и ЛИБСЕЕН во Македонија и Косово

Bureau meets with parties in Kosovo and Macedonia  26/03/2018 Hans van Baalen, Behgjet Pacolli, Ilhan Kyuchyuk (from left to right) A delegation from the ALDE Party Bureau visited Pristina, Kosovo and Skopje, Macedonia last week where they met and affirmed their support for ALDE member parties participating in the respective governments. On Thursday, the delegation was received by Behgjet Pacolli, the ...

Повеќе »

Issue n°12 – 28 March 2018

   22/03/2018 Prime Ministers meet ahead of Council Summit Liberal Prime Ministers and European Commissioners met in Brussels on Thursday 22 March ahead of the European Council Summit of the same day. This time, Liberal Democrats leader Vince Cable and Ciudadanos leader Albert Rivera also joined the ALDE Pre-Summit. 26/03/2018 Bureau meets with parties in Kosovo and Macedonia A delegation ...

Повеќе »

ЛДП – Славески: ДБКИ домаќин на меѓународна конференција во Скопје

Директорот на Дирекцијата за безбедност на класифицирани информации, Стојан Славески (ЛДП), ја отвори дводневната работилницата со наслов „Чувствителните информации во областа на бизнисот, банкарството и ревизијата – правни решенија и практики“, која се одржа во Скопје. Работилницата на која предавачи беа експерти од Република Бугарија, Република Хрватска и Кралството Шпанија беше организирана со поддршка на TAIEX инструментот на Европската комисија.

Повеќе »

ЛДП: Европратеникот Илхан Кучук, во посета на Македонија

Денес во посета на Република Македонија е пратеникот од Европскиот парламент, г-динот Илхан Кучук, кој доаѓа од партијата “Движење за права и слободи“ од Р. Бугарија и е Потпретседател на АЛДЕ (Алијанската на либерали и демократи за Европа), како и член на групата за пријателство на Македонија и ЕУ при Европскиот Парламент. Во рамките на посетата планирани се средби со ...

Повеќе »

ЛДП: Министерот Шапуриќ на меѓународна конференција во Турција

Деновиве во Турција, Министерот во Владата на Република Македонија, гдинот Зоран Шапуриќ, учествува на меѓународната конференција за одржлив развој и животна средина под наслов “Економски бенефити од управување со отпад во земјите од Балканот-Меѓународна соработка”. Министерот Шапуриќ имаше и свое излагање пред учесниците на конференцијата . На маргините на конференцијата, беа остварени и повеќе работни средби со преставници на владите ...

Повеќе »

ЛДП: Директорот на ДБКИ, Стојан Славески, потпиша меморандум за соработка со Филозовскиот факултет

Директорот на Дирекцијата за безбедност на класифицирани информации, д-р Стојан Славески (ЛДП), потпиша Меморандум за соработка со деканот на Филозофскиот факултет, проф. д-р Ратко Дуев. Во таа пригода пред студентите на Филозофскиот факултет директорот Славески одржа предавање на тема „Безбедносна култура и заштита на тајните информации во безбедносниот систем на РМ“.

Повеќе »

ЛДП: Дискусија на пратеничката Јулиана Николова по основ на Законот за математичко-информатичка гимназија

Дискусија по основ на Законот за математичко – информатичка гимназија: Селекција на најдобрите и најталентирани ученици, стипендии, строги критериуми за избор на наставен кадар, организирана обука и настава за талентирани ученици од други училишта, соодветни услови за работа… Важно е децата да научат како да мислат, а не што да мислат

Повеќе »

ЛДП: Средба Славески-Башнан / Посета на директорот на НАТО Канцеларијата за безбедност

Посета на директорот на НАТО Канцеларијата за безбедност По повод 14-годишнината од формирањето на Дирекцијата за безбедност на класифицирани информации, на покана на директорот Стојан Славески (ЛДП), во посета на Република Македонија престојуваше директорот на НАТО Канцеларијата за безбедност, г-ѓа Венди А. Башнан (Wendy A. Bashnan). Програмата за посетата на г-ѓа Башнан вклучи нејзино учество на советувањето со безбедносните служби што Дирекцијата ...

Повеќе »

IFLRY ISSUE #39

Issue 39 – Welcome to the new Bureau! With this ISSUE we have the latest updates from the wonderful world of IFLRY. As the new president, I would like to thank all of you who participated in the last General Assembly! We will do our best to reach out all of our member organisations and try to deliver to their needs. This March edition includes ...

Повеќе »