Issue n°10 – 14 March 2018

   13/03/2018 First Manifesto Forum: security and defence Politicians and experts, including former NATO SecGen Anders Fogh Rasmussen and Nowoczesna leader Katarzyna Lubnauer, came together on Monday 12 March in Warsaw to discuss on security and defence. This is the first of a series of events organised around Europe as the ALDE Party considers its 2019 manifesto. 14/03/2018 Join Manifesto ...

Повеќе »

ЛДП: Средба Павловски – Реинарт

Државниот Секретар во Министерството за економија на РМ, Зоран Павловски (ЛДП), оствари средба со Подсекретарот за економски и развојни прашања во Министерството за надворешни работи на Република Естонија, Н.Е. Ваино Реинарт (Vaino Reinart), кој воедно ја предводи и естонската бизнис делегација која е во посета на Република Македонија. На средбата, меѓу другото, се разговараше за плодната и успешната соработка меѓу ...

Повеќе »

Форум на жени на ЛДП: Трибина на тема “Економското јакнење на жените – пат кон еднакво општество”

Среда, 14.03.2018 год. Во организација на Форумот на жени на ЛДП, се одржа трибина на тема: “Економското јакнење на жените – пат кон еднакво општество”. Говорници на трибината беа: – Ангелка Пеева Лауренчиќ, успешна жена претприемач, сопственик на агенцијата ImagePR,      – Александра Цветковска преставник на НДИ (National Democratic Institute),      – Франсоа Лафонд, ЕУ експерт, советник во ...

Повеќе »

ЛДП: Средба Павловски- Дефорни

Државниот Секретар во Министерството за Економија, г-динот Зоран Павловски (ЛДП), оствари средба со г-ѓа Ени Дефорни (Anne Defourny), Советник за економија и трговија во Aмбасадата на Кралството Белгија во Република Бугарија, под чија надлежност е и Република Македонија. На  средбата се разговарало за продлабочување на економската и трговската соработка помеѓу двете земји, со посебен акцент на мапирањето на секторите во ...

Повеќе »

No-Hassle Hookup Guru Girls Systems

Thinking of frustrated with spending your Friday evenings anterior to the simpleton box wolfing down a good 14 inch pizza pie by yourself? What amount of single girls perhaps you have check this out workweek and say in your head: “Man, but only if I just knew the things it will decide on have someone like her. ”  That can ...

Повеќе »

Issue n°9 – 7 March 2018

   06/03/2018 FDP reacts to Germany’s grand coalition On Sunday Germanys’ Social Democrats voted in favour of another grand coalition with Angela Merkel’s centre-right party clearing the way for a new government. FDP’s Christian Lidner reacted: “I would have been very surprised if the party had turned down a coalition deal that features 70% of SPD policies.” 07/03/2018 Più Europa ...

Повеќе »

Либерал демократите од Европа ке ја водат работната група “Пријатели на Македонија“ во Европскиот парламент

Среда, 07.03.2018 год. По три години од своето формирање, во Европскиот парламент обновена е работата на групата “Пријатели на Македонија“.  На овој настан учествуваше и Министерот за надворешни работи на Република Македонија, г-динот Никола Димитров. Работната група ќе ја предводи холандскиот евро-пратеник, г-динот Ханс Ван Баален (Hans Van Baalen), кој доаѓа од редовите на АЛДЕ (Алијанса на Либерали и Демократи ...

Повеќе »

ОО на ЛДП Струмица: По повод 8-ми март, посета на социјалниот клуб “ПОРАКА“

Претставници на ОО ЛДП Струмица, предводени од Претседателката на ОО, Верица Буралиева, по повод 8ми Март, го посетија социјалниот клуб на ЦПЛИП – ПОРАКА од Струмица, каде преку заедничка дружба ги разгледуваа заедничките рачни изработки на мајките и децата кои се членови во клубот. При посетата, претставниците им поделија свежо цвеќе на посветените и успешни мајки.

Повеќе »

Форум на жени на ЛДП на маршот под мотото „Заедно можеме со љубов за Македонија“ организиран по повод меѓународниот ден на жената

По повод 8-ми Март – Меѓународниот ден на жената, на 4-ти март 2018 год. се одржа осмомартовски марш под мотото „Заедно можеме со љубов за Македонија“ во организација на Форумот на жени на СДСМ во Куманово. На маршот, свое активно учество зеде и Форумот на жени при ОО на ЛДП – Куманово, чии членки, заедно со повеќе илјади жени од целата ...

Повеќе »