Dejancho Cvetanovski

ЛДП: Дискусија на пратеничката Јулиана Николова по основ на Законот за математичко-информатичка гимназија

Дискусија по основ на Законот за математичко – информатичка гимназија: Селекција на најдобрите и најталентирани ученици, стипендии, строги критериуми за избор на наставен кадар, организирана обука и настава за талентирани ученици од други училишта, соодветни услови за работа… Важно е децата да научат како да мислат, а не што да мислат

Повеќе »

ЛДП: Средба Славески-Башнан / Посета на директорот на НАТО Канцеларијата за безбедност

Посета на директорот на НАТО Канцеларијата за безбедност По повод 14-годишнината од формирањето на Дирекцијата за безбедност на класифицирани информации, на покана на директорот Стојан Славески (ЛДП), во посета на Република Македонија престојуваше директорот на НАТО Канцеларијата за безбедност, г-ѓа Венди А. Башнан (Wendy A. Bashnan). Програмата за посетата на г-ѓа Башнан вклучи нејзино учество на советувањето со безбедносните служби што Дирекцијата ...

Повеќе »

IFLRY ISSUE #39

Issue 39 – Welcome to the new Bureau! With this ISSUE we have the latest updates from the wonderful world of IFLRY. As the new president, I would like to thank all of you who participated in the last General Assembly! We will do our best to reach out all of our member organisations and try to deliver to their needs. This March edition includes ...

Повеќе »

Issue n°10 – 14 March 2018

   13/03/2018 First Manifesto Forum: security and defence Politicians and experts, including former NATO SecGen Anders Fogh Rasmussen and Nowoczesna leader Katarzyna Lubnauer, came together on Monday 12 March in Warsaw to discuss on security and defence. This is the first of a series of events organised around Europe as the ALDE Party considers its 2019 manifesto. 14/03/2018 Join Manifesto ...

Повеќе »

ЛДП: Средба Павловски – Реинарт

Државниот Секретар во Министерството за економија на РМ, Зоран Павловски (ЛДП), оствари средба со Подсекретарот за економски и развојни прашања во Министерството за надворешни работи на Република Естонија, Н.Е. Ваино Реинарт (Vaino Reinart), кој воедно ја предводи и естонската бизнис делегација која е во посета на Република Македонија. На средбата, меѓу другото, се разговараше за плодната и успешната соработка меѓу ...

Повеќе »

Форум на жени на ЛДП: Трибина на тема “Економското јакнење на жените – пат кон еднакво општество”

Среда, 14.03.2018 год. Во организација на Форумот на жени на ЛДП, се одржа трибина на тема: “Економското јакнење на жените – пат кон еднакво општество”. Говорници на трибината беа: – Ангелка Пеева Лауренчиќ, успешна жена претприемач, сопственик на агенцијата ImagePR,      – Александра Цветковска преставник на НДИ (National Democratic Institute),      – Франсоа Лафонд, ЕУ експерт, советник во ...

Повеќе »

ЛДП: Средба Павловски- Дефорни

Државниот Секретар во Министерството за Економија, г-динот Зоран Павловски (ЛДП), оствари средба со г-ѓа Ени Дефорни (Anne Defourny), Советник за економија и трговија во Aмбасадата на Кралството Белгија во Република Бугарија, под чија надлежност е и Република Македонија. На  средбата се разговарало за продлабочување на економската и трговската соработка помеѓу двете земји, со посебен акцент на мапирањето на секторите во ...

Повеќе »

Issue n°9 – 7 March 2018

   06/03/2018 FDP reacts to Germany’s grand coalition On Sunday Germanys’ Social Democrats voted in favour of another grand coalition with Angela Merkel’s centre-right party clearing the way for a new government. FDP’s Christian Lidner reacted: “I would have been very surprised if the party had turned down a coalition deal that features 70% of SPD policies.” 07/03/2018 Più Europa ...

Повеќе »

Либерал демократите од Европа ке ја водат работната група “Пријатели на Македонија“ во Европскиот парламент

Среда, 07.03.2018 год. По три години од своето формирање, во Европскиот парламент обновена е работата на групата “Пријатели на Македонија“.  На овој настан учествуваше и Министерот за надворешни работи на Република Македонија, г-динот Никола Димитров. Работната група ќе ја предводи холандскиот евро-пратеник, г-динот Ханс Ван Баален (Hans Van Baalen), кој доаѓа од редовите на АЛДЕ (Алијанса на Либерали и Демократи ...

Повеќе »