Dejancho Cvetanovski

Кандидатите за пратеници од ЛДП, се вклучија во заедничките коалициони активности

Кандидатите за пратеници во Собранието на РМ од редовите на ЛДП се вклучија во заедничките коалициони активности во пресрет на декемвриските парламентарни избори. Никица Корубин – изборна единица бр.1

Повеќе »

Liberal Eyes n°40 – 09/11/16

Statement on the US election results by ALDE Party President09/11/2016 Commenting, ALDE Party President Hans van Baalen MEP said: ‘Once the Trump Administration is installed, we as the EU and its Member States must work closely with the USA and its government to ensure the values and principles we hold dear are maintained for the mutual benefit of all our ...

Повеќе »

LI News Issue 497

  Newsletter EC Programme finalised: Fringe debates, new members; COP22 Summit and more In just three days’ time, liberals from every continent in the world will convene in Marrakech, Morocco for Liberal International’s 197th Executive Committee meeting, which will feature as a high point participation in the UN Climate Change… Canadian and European liberals complete historic trade deal Two liberal ...

Повеќе »

Комулна на Проф. Стојан Славески: Кој манипулира со безбедносните сертификати?

Минатата недела вниманието на јавноста го привлече повторното одложување на рочиштето за предметот „Пуч“, кој е од голем интерес во јавноста. Причината за одложувањето е немањето безбедносни сертификати на две судијки во постапката. Имено, една поротничка во овој предмет, како што соопшти претседателката на советот, по сопствено барање е изземена од постапката, а на нејзино место е поставена друга, која ...

Повеќе »

Форумот на жени на ЛДП на меѓународна академија во Блед, Словенија

Во Блед, Словенија, од 3-ти до 6-ти ноември 2016 година, се одржа четвртата регионална лидерска академија за Либерални жени од југоисточна Европа. Целта на настанот беше да се поттикнат жените активистки и претставнички од либералните политички партии од југоисточна Европа на поактивно учество во избори и кампањите. Учесничките се обучуваа за процесот на номинирање и одбирање кандидати за изборите, што ...

Повеќе »

ЛДП: ЈАВНИОТ ДОЛГ ДОСТИГНУВА АЛАРМАНТНИ РАЗМЕРИ

Либерално демократската партија веќе четри години постојано укажува на негативнот тренд на зголемување на јавниот долг, поради нерационалното и расипничко однесување на Владата предводена од ВМРО ДПМНЕ. За жал овој тренд во изминатите четири години рапидно се зголемуваше  и денес достигна рекордни  4 милијарди и 760 милиони евра и за прв пат го надминува 50 % од бруто домашниот производ, ...

Повеќе »

Колумна на Проф. Стојан Славески: Клучни области на рекомпонирање на одбранбениот систем

Сегашната поставеност на системот за одбрана сама по себе е предизвик. Функционалната деградација на системот за одбрана, односно континуираното губење на функционалната логичност и оправданост е евидентна, заради постепеното губење на функциите за одбрана од надворешен непријател на територијата на РМ, со оглед дека не се очекува конвенционален напад, а концептот на армијата е врз конвенционални основи _____________________________________ Како продолжение ...

Повеќе »

Потпретседателот на ЛДП, Зоран Шапуриќ, гостин во “Аргументи“ на ТВ Нова – 26.10.2016

Гостување на Потпретседателот на Либерално-демократската партија, Зоран Шапуриќ, во “Аргументи“ на ТВ Нова. Дискусијата на тема “Чекајќи го извештајот на ЕК“ можете да ја проследите на видеото во прилог.

Повеќе »