Колумни

Филип Јаневиќ: Победници и губитници

Избор: kumanovonews.com _________________________________________ Помина и тој фамозен 11 декември. По првото делење, да видиме што карти имаме на масата. Победници и губитници Прво и најбитно, губитникот на овие избори е ДПМНЕ и ДУИ со цели 19 мандати и тоа 10 ДПМНЕ и 9 ДУИ од претходните избори. Овој резултат на Груевски му даде нова преговарачка позиција, овој пат видно ослабена. ...

Повеќе »

Колумна на Александар Ружин за Плусинфо: Еден отсто профитери, 99 отсто жртви

Пријатели, ме немаше некое време да ви се обратам преку моите слободоумни колумни, за кои добивав пофалби од граѓаните со сличен став на мојот и се разбира критики од поддржувачите на власта. Иако и едните и другите беа свесни на реалноста на состојбите за кои што пишував, јас сепак ќе ја искористам оваа прилика да ме прочитаат двете групи повторно. ...

Повеќе »

Проф. Славески: Геостратегиските предизвици пред НАТО

За да се избегнат поголеми судири може да се очекува дека Европа (и НАТО) ќе донесат модели за делење на товарот на безбедносната политика. Ова значи дека ќе се формираат различни потсојузи за да се справат со различни предизвици. Иако таквата поставеност и развој носат потенцијал за несогласување и раздор, сепак може да доведе до поголема соработка и воена интеграција ...

Повеќе »

Проф. Славески: Доста е

Десет години владеење е долг период, па затоа сега треба да се релаксираат со парите што ги заработиле. Ако тие пари се стекнати со криминални дејства, тогаш треба да бидат загрижени. Опозицијата се заканува дека ќе ги врати сите нелегално стекнати пари. Тоа народот го поддржува. А ако овие од опозицијава не ги исполнат дадените ветувања, нема да има потреба ...

Повеќе »

Проф. Славески: Време е за промени

Веќе со години координацијата помеѓу безбедносните и разузнавачките служби е слаба алка во безбедносниот систем на државата. „Кумановските настани“ покажаа колку сето тоа може да биде кобно по безбедноста на земјата и вработените во безбедносните сили. Особено загрижува нелегалното прислушување огромен број граѓани со што се покажа дека овие служби се надвор од контролата и ја злоупотребуваат својата моќ. Оттука ...

Повеќе »

Проф. Славески: Предизвиците пред одбраната на земјата

Во новите општествени услови, кога се укина задолжителното служење на воениот рок, не треба да значи дека цивилните власти и граѓаните немаат никаква обврска спрема одбраната на земјата. Новиот предизвик се однесува на тоа да дефинираме што и кои државни и приватни претпријатија работат за одбранбени цели, како се надоместува нивниот ангажман и како до подобра општествена функционалност во состојба ...

Повеќе »

Проф. Славески: Популизам наменет за сиромашните

Бурума не потсетува дека Француската револуција со слоганот „слобода, еднаквост и братство“ направи пресврт. На Доналд Трамп му успеа тоа со „да ја направиме Америка повторно голема“. Ќе може ли нашата опозиција со слоганот „нема правда, нема мир“ да направи промена ќе видиме на 11 декември ______________________ Со почитуваниот колега Иан Бурума имав можност да се сретнам пред неколку години ...

Повеќе »

Проф. Стојан Славески: Враќање на достоинството

Доколку се направи истражување во кое партиите би ги отвориле своите картотеки, треба да се верува дека голем дел вработени во Министерството за одбрана и во армијата на Република Македонија би можеле да се пофалат со партиска книшка. Оваа партизација на одбраната е „новина“. Ако во минатото тоа беше случај за полицијата и разузнавачките и безбедносни служби, сега политиката длабоко ...

Повеќе »

Комулна на Проф. Стојан Славески: Кој манипулира со безбедносните сертификати?

Минатата недела вниманието на јавноста го привлече повторното одложување на рочиштето за предметот „Пуч“, кој е од голем интерес во јавноста. Причината за одложувањето е немањето безбедносни сертификати на две судијки во постапката. Имено, една поротничка во овој предмет, како што соопшти претседателката на советот, по сопствено барање е изземена од постапката, а на нејзино место е поставена друга, која ...

Повеќе »

Колумна на Проф. Стојан Славески: Клучни области на рекомпонирање на одбранбениот систем

Сегашната поставеност на системот за одбрана сама по себе е предизвик. Функционалната деградација на системот за одбрана, односно континуираното губење на функционалната логичност и оправданост е евидентна, заради постепеното губење на функциите за одбрана од надворешен непријател на територијата на РМ, со оглед дека не се очекува конвенционален напад, а концептот на армијата е врз конвенционални основи _____________________________________ Како продолжение ...

Повеќе »