Колумни

Комулна на Проф. Стојан Славески: Кој манипулира со безбедносните сертификати?

Минатата недела вниманието на јавноста го привлече повторното одложување на рочиштето за предметот „Пуч“, кој е од голем интерес во јавноста. Причината за одложувањето е немањето безбедносни сертификати на две судијки во постапката. Имено, една поротничка во овој предмет, како што соопшти претседателката на советот, по сопствено барање е изземена од постапката, а на нејзино место е поставена друга, која ...

Повеќе »

Колумна на Проф. Стојан Славески: Клучни области на рекомпонирање на одбранбениот систем

Сегашната поставеност на системот за одбрана сама по себе е предизвик. Функционалната деградација на системот за одбрана, односно континуираното губење на функционалната логичност и оправданост е евидентна, заради постепеното губење на функциите за одбрана од надворешен непријател на територијата на РМ, со оглед дека не се очекува конвенционален напад, а концептот на армијата е врз конвенционални основи _____________________________________ Како продолжение ...

Повеќе »

Филип Јаневиќ: Бегај назад и викај ВМРО – колумна за Kumanovonews

Тешка и мачна беше изминатата недела за ДПМНЕ. Прво Бети хистерично ја објаснуваше својата невиност за сомневањата за криминал при изградба на Музејот на ВМРО, потоа Богоевски во едночасовно интервју буквално ги растресе до темел и таман кога режимот помисли дека барем викендот ќе биде мирен, еве ти го Диме Спасов кој се погрижи да ги дотепа до крај. Тешка ...

Повеќе »

Колумна на Проф. Д-р. Стојан Славески: Реизградба на одбранбениот систем

Пред десетина години одбранбениот систем беше стабилен, организиран врз цврсти основи и принципи, со утврдени сили, средства, мерки, планови, постапки и пред сѐ права и обврски или систем во кој секој си ги знаеше и беше свесен за своите задолженија и одговорности, за денес, со промените низ годините, да имаме дисфункционална административно-воена структура за која некој може да се сомнева ...

Повеќе »

Молдавија на Балканот – Колумна на Проф. Д-р. Стојан Славески

“…. Македонија има слични проблеми како и Молдавија. Како и во случајот на Молдавија, не треба да очекуваме дека решението за нашите проблеми ќе дојде однадвор. Ние треба сами да ја реформираме својата земја и да ја направиме подобро место за живеење …“ Пред извесно време имав шанса повторно да ја посетам Молдавија. Оваа мала и сиромашна европска земја, „порта“ ...

Повеќе »

Колумна на Проф. Д-р. Стојан Славески: Нашите популисти

Колумна на Проф. д-р Стојан Славески за Нова Македонија Точно е дека популизмот понекогаш може да биде легитимен канал за незадоволните гласачи да ги соопштат своите фрустрации во јавност и да побараат промени. А оправданите барањата за промени се многубројни: нискиот животен стандард, високата невработеност, корупцијата и нефункционалната правна држава. Меѓутоа, наместо да се фокусираат на реалните решенија, денешните наши ...

Повеќе »

Колумна на Проф. Д-р. Стојан Славески: Новите безбедносни закани и одговорот на НАТО

Колумна на Проф. д-р Стојан Славески за Нова Македонија Кај земјите-членки на НАТО се чувствува „замор од интервенции“, кои во голема мера се поврзани со западната воена интервенција во Ирак и во Авганистан. Сите држави на НАТО, како и партнерите, се многу претпазливи за идната употреба на сила и се загрижени за мерките што би можеле да доведат, „чекор по ...

Повеќе »

Филип Јаневиќ: Куманово ли е, див Запад ли е?

Убиството на полицаецот е драматичен пример за нефункционалност на државата, па сите ние умираме на рати од тоа системско нефункционирање. На секој од нас ќе дојде момент во животот кога воопшто нема да ни биде битно дали ДПМНЕ или СДСМ е на власт туку ќе ни биде важно системот да функционира.     Знаете ли што е тоа системска неодговорност, прикажана ...

Повеќе »

Колумна на Проф. Д-р. Стојан Славески: Последниот „воен удар“

Колумна на Проф. д-р Стојан Славески за Нова Македонија Ова што сега се случува во Турција е дел од новото геостратегиско прегрупирање на Блискиот Исток. Дали и колку Западот е вмешан во сето ова ќе стане појасно во наредниот период. Сигурно е едно – западните земји имале одредени сознанија дека нешто се подготвува во Турција. Дали тие информации ги споделувале ...

Повеќе »

Горчлива родендеска торта – Колумна на Филип Јаневиќ за “КумановоЊуз“

Последната колумна за КумановоЊуз ја имав непосредно по донесената одлука на Иванов за аболиција, и тогаш го напишав следново: „Не знам колку запалените вмровчиња по месните штабови сфаќаат ама џокерот позови претседника отиде јабана со печат “Трајно Неупотреблив”. Прво, преку Иванов ќе мора да ги повлече решенијата за аболиција. Тоа јавно посипување со фекалии ќе биде оставено за Иванов овие ...

Повеќе »