Колумни

Зоран Шапуриќ: Големи се потенцијалите за користење на амбалажниот отпад

Инвестициите во подобро управување со овој вид на отпад  мора да ги третираме како економски потенцијал, а не само како трошок. Отпадот од пакување или како што често во праксата се нарекува како амбалажен отпад, е значителен дел од севкупниот комунален отпад што се генерира во Република Македонија. Иако недостасуваат понови  и подлабински истражувања,  се проценува дека амбалажниот отпад учествува ...

Повеќе »

Зоран Шапуриќ: Големо НЕ за злосторствата на патиштата

Обединетите нации и Светската здравствена организација на иницијатива на невладиниот сектор во 2005 година, го утврдија Светскиот ден на сеќавање на жртвите во сообраќајот на патиштата. Отогаш во секоја трета недела во месецот ноември, се одбележува светскиот ден на сеќавање на жртвите во сообраќајот на патиштата. Оваа година тоа е 15 ноември, но обележувањето во праксата трае многу подолго и ...

Повеќе »

ВМРО ИНКВИЗИЦИСКА – Колумна на Филип Јаневиќ

Дека Земјата се врти околу Сонцето е добро познат факт. Една од првите лекции по природа и општество во основното образование па дури и во самите градинки е токму таа. Колку и да ни изгледа денеска овој факт како нешто што само по себе се подразбира, историјата на прифаќањето на истиот на европскиот континент, има своја мрачна страна. Накратко таа ...

Повеќе »

Дејан Блажески – ЛДП Охрид – комумна за А1он.мк: Сите ние сме ВМРО! Среќен празник, ДПМНЕ!

Секогаш тврдев дека ниту еден труд не е залуден. Какво и да е времето во кое живееме, на ќошeтo има по некој пример, толку и токму во количество колку да не се заборават вистинските вредности. Не знам зошто им е помил новиот автомобил, повисоката плата, скапото одело и одбивните лицемерни коктели, кога секое утро ги чека погледот од соседот, од ...

Повеќе »

Колумна – Зоран Шапуриќ: Безбедноста во сообраќајот мора да биде врвен приоритет и на државно и на локално ниво

Транспортот во секоја држава има значајно учество во бруто производот. Учеството на транспортот е најмалку во износ од 10 % во вкупниот БДП. Не случајно транспортот се нарекува како ”крвоток “ на секоја економија. Истовремено сообраќајот, а особено сообраќајот на патиштата, со кој се реализира транспортот, создава бројни опасности и предизвикува голем број на сообраќајни незгоди и голем број на ...

Повеќе »

“Нашиот Нерон“ – Комумна за ПлусИнфо на Ѓорѓи Аврамчев, Претседател на дипломатскиот совет на ЛДП

“Вистината за Македонија“ покажа, а специјалниот обвинител ќе докаже, дека оваа влада и Груевски како премиер веќе немаат мандат од народот понатаму да ја крчмат државава и нејзиниот имот на свои блиски пајташи заштитени во даночните раеви на Кипар, Белизе, Девствени и други острови, маскирани во Субрати и рој слични белосветски мангупи и идентитети, кои многупати во изминативе 9 години ...

Повеќе »

Колумна на Претседателот Милевски за “ПлусИнфо“

Никола Груевски секој ден се повеќе докажува дека е единствениот виновник за лошата состојба во која се наоѓа Република Македонија денес. Катастрофалната економска политика заснована на домашни и странски задолжувања, казните кон приватниот сектор и граѓаните стануваат неподносливи. Назадувањето на демократските процеси, гушењето на слободата на говор, притисоците и заплашувањата на граѓаните, манипулациите со кои се служат неговите медиуми, злоупотребата ...

Повеќе »

Колумна на Нано Ружин за plusinfo.mk: Американците сепак биле од Марс, а Европјаните од Венера.

Во 2002 година амблематичниот неоконзерватист Роберт Каган, инаку сопруг на помошникот за европски и евро-азијски работи Викториа Нуланд на САД , го објави познатиот текст “Сила и слабост” , каде констатира дека во надворешната политика, Американците се однесуваат како да се од Марс, античкиот бог на војната, додека Европјаните се однесуваат како да се од Венера, античката божица на љубовта. ...

Повеќе »

ОДМОР ВО (ОД) КРИЗА – Колумна на Никица Корубин за “Глобус“

Криза на нашето сваќање за поимот криза. Криза за нас е нешто што се одвива таму некаде, иако тоа е на неколку метри од нас. Криза е она во кое се вклучени таму некои, иако сме тоа сите ние, на овој или оној начин. И криза е она што ќе го реши некој од страна, за време на одморот и ...

Повеќе »

Како до нов, прочистен избирачки список?

Последниве неколку изборни циклуси беа проследени со големи сомнежи во регуларноста на избирачкиот список. Сомнежите одеа во насока дали воопшто е можно од околу два милиона жители во Република Македонија, на што укажуваат најоптимистичките проценки, во избирачкиот список да фигурираат повеќе од еден милион и седумстотини илјади гласачи. Притоа, ако се земе предвид бројот на малолетни лица, и само првичен ...

Повеќе »