Колумни

Бегајте од луѓе кои се обидуваат да ја релативизираат одговорноста на Владата

Не заборавајте да бегате од луѓе кои еурокремот го чуваат во замрзнувач исто како и од оние кои се уште ја чуваат заштитната фолија на телефонот. Од луѓе кои тврдат дека лажната бајадера е подобра од оригиналот. Од оние кои ставаат полн резервоар гориво во својот автомобил а не ве префрлаат до дома. Од пушачи кои не пушат во сопствениот ...

Повеќе »

Груевски, најголем непријател на „ВМРО“

Покрај многуте очигледни злостори на оваа режимска власт, како што се криминали од невидени размери, поделби на народот, заплашувања, уцени, убиства и прикривање на истите, нејзин огромен грев е и уништувањето на историското наследство на поимот ВМРО. Криењето на Груевски и неговата злосторничка дружина зад овие четири свети македонски букви нанесува огромна штета врз историското ВМРО и неговото значење во ...

Повеќе »

Колумна на Нано Ружин за Пулсинфо: Психологијата на драгиот водач

Какви луѓе владеат со нас? Дали сте се посомневале колку тие луѓе се здрави и нормални и дали треба да им се верува? Во што е нивната особеност и дали е потребно понекогаш да стравуваме од нивните судбоносни одлуки? До каде води нивната тврдоглавост и дали се во состојба да се повлечат од власта кога е созреана ситуацијата за оставка? ...

Повеќе »

Зоран Шапуриќ: Дали е доцна Скопје да биде одржлив и еколошки зелен град?

Република Македонија како земја кандидат за членство во Европска Унија презеде низа обврски во областа на заштитата и унапредување на животната средина и за транспонирање (пренесување) на еколошкото законодавство на Унијата, во своето законодавство. Овој процес на транспонирање на европското еколошкото законодавството, кој што започна во 2004 година, покажува релативно позитивни резултати. Меѓутоа, проблемот настанува со практичната имплементација на законодавството ...

Повеќе »

Колумна на Нано Ружин за “Плусинфо“: Храбриот кукавичлук на Груевски

За време на деветогодишната славна и оптимистичка епоха на режимот на Груевски, интензивно се надоградуваше сликовницата за Спасителот и Доброчинителот на македонската благосостојба. Во 2003 во Брисел и Вашингтон, лично генералниот секретар на НАТО Робертсон и Комесарот за проширување на ЕУ Крис Патен, како и бројните македонски интелектуалци од власта и опзозијата, со симпатии гледаа на современиот млад, динамичен, менаџер ...

Повеќе »

Колумна на Александар Ружин за Плусинфо: Балканска Рапсодија

Деновиве повеќе од семејни отколку од професионални обврски прошетав неколку држави од Западен Балкан, кои беа дел од поранешна Југославија плус Албанија. Првото чувство кое ме обзема секогаш кога ја напуштам Македонија е чувството на поголема слобода. Не знам драги мои дали и вие го доживувате истиот апсурден хемиски здив, но штом ги поминете границите на Македонија чувствувате некакво ослободување ...

Повеќе »

Колумна на Филип Јаневиќ: Кон Нормалноста

Секој од нас ја знае приказната за волкот и трите прасиња. Текот на приказната повеќе или помалку сите го знаеме меѓутоа главните јунаци во приказната се токму волкот и трите прасиња. Имено по главните јунаци е дадено и името на приказната. Е сега, замислете во приказната да не се појавуваат ниту волкот ниту трите прасиња а сепак името на приказната ...

Повеќе »

Бомбите на Заев – „Сепак се движи“ 

Кога ќе се сетам на баба ми Стана од Валандово, таа секогаш ми велеше дека јужњаците во Македонија се „меки и мирољубиви луѓе“. Тоа го мислеше и за гевгеличани и за струмичани и за валандовчани. Валандово, гратчето на калинката, смоквите, јапонското јаболко, гратче во кое моите прадедовци пред неколку векови ја изградиле камбанаријата на црквата „Св. Димитрија“, отсекогаш будел чудни ...

Повеќе »

Колумна на Даница Чадиева: Ремонт на правосудниот систем

После „правосудната“ бомба што ја слушнавме од г-динот Зоран Заев, во која се слуша како се договараат судиски места, како се врши изборот на судии и обвинители и како се местат судски пресуди, уште еднаш ни се потврди она што сите го знаевме, а тоа е релацијата на извршната со судската власт. Со ваквиот начин на работа на владата на ...

Повеќе »

Партијата повеќе од се’ не смее да биде супститут за суштината. А, и не може.

Партијата повеќе од се’ не смее да биде супститут за суштината. А, и не може. А, во мачната, ненормална и тешка ситуација во која се наоѓаме, токму тоа се бара од партијата. Да биде тоа што не е. Замена за суштината  Изворно терминот “идиот” потекнува од старогрчкиот јазик и означува состојба на незнаење, незаинтересираност за јавниот и општествениот живот, оној ...

Повеќе »