Колумни

Отпадот треба да се третира како ресурс, а не како проблем, Проф. Д-р Зоран Шапуриќ

Најпрвин, би сакал да ја поздравам вашата иницијатива да се актуализира проблематиката на отпадот, кој е еден од најсериозните современени еколошки проблеми, но истовремено и еден од најголемите предизвици. Но отпадот за развиените земји е сè помалку проблем, а сè повеќе ресурс за економски и еколошки бенефити. Ги поздравувам иницијативите кои беа изнесени од повеќето граѓани, во поглед на јакнење ...

Повеќе »

Во Центар досега влегоа 23 инспекции, Андреј Жерновски

За проектот “Скопје 2014” се работи за анализа на многу документи, а меѓу двата изборни круга имаше информации дека голем број од нив се из­не­су­ва­ат од Општината. Секој што ова го сторил или помогнал, ќе треба да одговара. По сè изгледа, ќе бидат точни предвидувањата дека не­дос­ти­га­ат документи поврзани со овој проект   Ан­дреј Жерновски, градоначалник на Општина Центар, направи ...

Повеќе »

Говорот на тишината, Слободан Најдовски

Доколку опозицијата, во рана фаза на разговорите, застане зад евентуално компромисно решение за името, тоа значи останување на власт на Никола Груевски најмалку уште еден мандат Деновиве заминав на капење. Намерно не велам на одмор бидејќи не сум изморен од работа. Секогаш во ваква пригода со себе понесував неделни магазини и книги. Пред самото тргнување се соочив со реалноста дека ...

Повеќе »

ЛДП повторно стана значаен фактор на политичката сцена!

Новиот градоначалник на општина Центар, лидерот на Либерално-демократската партија, Андреј Жерновски, во интервју за „Капитал“ вели дека победата на локалните избори во главната скопска општина ја враќа во игра и неговата партија. Додека сите експерти сугерираат дека на Македонија и е потребен силен политички центар, ЛДП како да исчезна со својата идеологија. Жерновски вели дека ова е простор за освежување во ...

Повеќе »