Либерално Демократска Младина

Семинар на ЛиДеМ во соработка со IFLRY: “Младите во <3 на процесот на донесување на одлуки во период на политичка транзиција“

Во периодот од 30 јуни до 3 јули во Скопје беше спроведен семинар на Либерално Демократска Младина (ЛиДеМ) во соработка и подpшка со Интернационалната Федерација на Млади Либерали (IFLRY) на тема: ,, Младите во <3 на процесот на донесување на одлуки во период на политичка транзиција.’’  На семинарот учествуваа членови на либералните подмладоци од Македонија, Србија и Бугарија. Главните цели ...

Повеќе »

ЛДП: Насилството на студентските избори е увертира за парламентарните избори

  Младината на ЛДП е загрижена за синоќешното брутално и сурово дејствување на Единицата за брзо распоредување (ЕБР) во тепањето и малетирањето на студентите при изборите за нов студентски лидер. Ова е чин кој ја згрози не само македонската, туку и меѓународната јавност и токму затоа бараме силна и недвосмислена осуда од сите општествени чинители и правна разрешница на случајот. ...

Повеќе »

ЛиДеМ продолжува со активности на меѓународно ниво.

ЛиДеМ продолжува со активности на меѓународно ниво. Во периодот од 14ти до 19ти јуни 2016 година, во Мостар – Босна и Херцеговина се одржа Регионална либерална политичка академија за млади која е во организација на Фондација Борис Дивковиќ и Central party international foundation Sweden. На академијата учество земаа подмладоците на либералните партии од регионот (Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, ...

Повеќе »

IFLRY Newsletter #20

Latest news from IFLRY In this ISSUE, we present the draft Action Plan for 2016-2018 and invite our Member Organisations to submit suggestions for amendments and additions.IFLRY has also presented several statements, as well as celebrated International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia. Read on to see what has been, and what will be, happening in the world of IFLRY! Yours ...

Повеќе »

Повик за пријавување за учество на семинар во организација на ЛиДеМ и IFLRY

Повик до заинтерисаните членови на ЛиДеМ за учетво на семинарот под наслов “You(th) in the <3 of Decision-Making in Times of Political Transition“ во соработка со IFLRY (International Federation of Liberal Youth), кој ќе се одржи во Скопје од 30 јуни – 03 јули 2016 година. Повеќе информации можете да најдете во следниот документ: Local Activity Invitation Skopje 2016 Пријавата ...

Повеќе »

ЛИДЕМ на семинар за локални избори во Сараево, БиХ

Михаил Огненовски и Димитар Елковски од младинската организација на ЛДП, ЛИДЕМ, земаа активно учество на семинар поврзан со активности околу организација и спроведување на локални избори. Семинарот се одржа во Сараево, во организација на НДИ (Националниот Демократски Институт) Босна и Херцеговина, на кој како предавачи се појавија голем дел од ХНС – либералната Хрватска напредна странка. Поркај ЛИДЕМ и останатите ...

Повеќе »

Либерално-демократската младина на Конгрес на младинската органиација на Движењето за права и слободи од Бугарија

Делегација на Лидем на 2 април беше дел од 7-миот Национален конгрес на младинкста органиација на Движењето за права и слободи, кој се одржа во Софија, Бугарија. Како претставници на ЛИДЕМ учество на Конгресот земаа Моника Зајкова- меѓународен секретар, Стефан Спасиќ- генерален секретар, Кире Геговски-член на извршен одбор на ЛИДЕМ. На конгресот, во својот поздравен говор, меѓународниот секретар Моника Зајкова истакна дека ...

Повеќе »

ЛИДЕМ и СДММ: Со реформи да се сопре иселувањето на младите од државата

Да престане иселувањето на младите од Р.Македонија и да се направат  реформи за подобрување на условите за живот, како и поголема стимулација за нивно останување во родната земја. Ова беше една од главните теми на разговор на средбата на претседателите на СДММ и пратеник во Собранието на РМ, Стефан Богоев и на ЛИДЕМ, Стефан Миноски. Двајцата претседатели се согласни дека ...

Повеќе »

ЛиДеМ ја потпиша Декларација за промовирање на ефективни политики за младите во Република Македонија

Вчера претставници на 13 политички партии, во пресрет на парламентарните избори 2016, потпишаа Декларација за промовирање на ефективни политики за младите во Република Македонија. Декларацијата ја потпишаа претставниците од подмладоците на ЛДП, СДСМ, ДПА, ВМРО–Народна партија, ДОМ, ДС, ГРОМ, НСДП, Сојуз на Ромите на Македонија, Обединети за Македонија, Обединета партија за еманципација на Ромите и Демократска партија на Турците. Со ...

Повеќе »

ЛиДеМ: Обука за односи со јавноста во соработка со НМСМ

Изминатиот викенд, поточно од 25 до 27 март, во организација на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) а под покровителство на Британската амбасада во Македонија, се одржа обука на тема односи со јавност, на која учество земаа 20-тина млади активисти од земјава. Либерално-демократската младина (ЛиДеМ) активно беше претставена од тројца свои членови и тоа: Соња Николовска, Давид Никиќ и Михаил ...

Повеќе »