Внатрепартиски активности

Прослава по повод 20 годишнината од формирањето на ЛДП

По повод 20 години од формирањето на Либерално-демократската партија, на 19.04.2017 година, во Куманово, се одржа централната прослава за одбележување на овој јубилеј. Во склоп на прославата беше организирана и изложба на фотографии од активноти на ЛДП, а исто така беа доделени и плакети на заслужни членови на ОО на ЛДП Куманово. Домаќин на централната манифестација годинава беше Општинската организација на ...

Повеќе »

Либерално демократската партија ги поддржаа барањата на НВО секторот за подобра социјална држава и економија

Барањата од граѓанскиот сектор за унапредување на состојбите во областа на економијата и социјална држава ,потпишаа денеска претставниците на повеќе политички партии, со што се обврзуваат доколку дојдат на власт на 11 декември да ги прифатат и помогнат во нивно имплементирање. Потписници на барањата се Зоран Заев од СДСМ и Коалицијата За живот во Македонија, Зоран Шапуриќ од ЛДП, Лилјана ...

Повеќе »

“Твојот глас-твоја иднина“ – проект и конференција на Либерално-демократската младина

Либерално демократската младина во соработка меѓународните партнери на ЛДП и на ЛИДЕМ изминатите три недели беше организатор на проектот “Твојот глас – твоја иднина“. Во рамки на проектот беше спроведена анкета на примерок од 150 испитаници, чија цел беше да се утврди колку младите се активни, односно колку истите учествуваат во процесот на креирање на младински политики, но и колку ...

Повеќе »

Кучук: Силна поддршка за ЛДП за враќање на државата на евроатлантскиот пат

Интегрален текст од прес-конференција на Илхан Кучук – потпретседател на Европската алијанса на либерали и демократи (АЛДЕ), пратеник во Европскиот парламент.   Зошто сме денес овде? Затоа што Либерално-демократската партија е значајна за нашето либерално семејство, важна партија за регионот, за регионалната либерална организација ЛИБСЕН. ЛДП е важен партнер на АЛДЕ партијата и важен елемент за светскиот либерализам. Овде сме ...

Повеќе »

Отворени нови партиски простории во Аеродром

Во понеделникот (14.11.2016 год.) општинската организација на ЛДП Аеродром, ги отвори своите нови простории со цел приближување и остварување подобра комуникација со граќаните од нивната Општина. Новите просториите се наоѓаат во ТЦ Бисер.

Повеќе »

Избрани кандидатите за пратеници на ЛДП

Либерално-демократската партија денес, на седницата на Централниот одбор, во демократска атмосфера и со тајно гласање, ги избра кандидатите за пратеници на претстојните вонредни парламентарни избори, закажани за 11-ти декември. Во првата изборна единица, на 12-тото место на коалициските опозициски листи, партијата ја предложи Никица Корубин. Во втората изборна единица, на 17-тото место е претседателот на подмладокот на ЛДП, ЛИДЕМ – ...

Повеќе »

Стратегиско советување на ЛДП во Маврово

Либерално-демократската партија од 14 до 16 октомври, во Маврово, одржа семинар на тема ‘LDP towards the election day’. На семинарот присуствуваа 30  членови на ЛДП, пред се од раководството на партијата, кои имаа можност да разработат детални програмски чекори кои ЛДП ќе ги примени до денот на изборите. На семинарот, експерти од сестринската партија VVD од Холандија споделија добри практики ...

Повеќе »

ЛДП и Либерална Интернационала: Формализирање на широк демократски опозициски фронт за конечна победа

Раководството на Либералната интернационала повторно во Македонија на средба со Либерално-демократската партија, со порака за обединување и формализирање на широк демократски опозициски фронт за конечна победа на слободата и демократијата. “Последните шокантни настани со интервенцијата на полицијата против студентите и губењето на милиони евра од ЕУ за Македонија се јасна порака дека мора да се стави крај на оваа власт”, ...

Повеќе »