Соопштенија

Медиумите да бидат критични и да не цензурираат

Либерално-демократската партија му се заблагодарува на досегашниот известувач на ЕП за РМ, Ричард Ховит, за неговиот ангажман, а од новиот, Иво Вајгл, очекува да и’ помогне на Македонија шесте позитивни препораки на Комисијата за проширување на ЕУ да се преточат во датум за почеток на преговорите. Нивните јасни и добро намерни пораки, беа различно толкувани и цензурирани од страна на ...

Повеќе »

Воспоставена соработка помеѓу ЛДП и Републиканската народна партија

Денеска во седиштето на ЛДП се одржа заедничка средба помеѓу претставници на ЛДП, Партијата за движење на Турците и Републиканската народна партија од Република Азербејџан. На средбата беше заклучено дека политичката и економска соработката помеѓу двете држави не е на задоволително ниво и постои потреба од интензивирање на сите активности вклучително и помеѓу политичките партии се со цел унапредување на ...

Повеќе »

Жерновски во посета на Битола

Во рамките на своите тековни активности, Претседателот на ЛДП, Андреј Жерновски, и Генералниот секретар на ЛДП, Дуфе Куковски, беа во редовна посета на општинската организација на ЛДП од Битола. Во Битола, на седницата на Општинскиот одбор на организација со раководството на партијата, на состанокот пред присутните членови беше разгледана актуелната политичка состојба во Република Македонија, при што беа изнесени ставовите ...

Повеќе »

Новите задачи за Груевски по НАТО самитот во Кардиф

Пред десетина дена, во контекст на заклучоците од првата Конференција за земјите од Западен Балкан, предупредив дека ја губиме перспективата на државата заради виртуелната реалност на Премиерот. Суровата реалност сека и од Кардиф не потсети дека и во НАТО не може да се биде членка без принципиелно, сериозно и државничко однесување. Реалноста од Кардиф зборува дека во текот на сесиите ...

Повеќе »

Изјавата на Лавров – провокација или погрешна интерпретација?

Либерално демократската партија е непријатно изненадена од изјавата на шефот на руската дипломатија, Сергеј Лавров. Тој за сараевски “Дневни Аваз” изјави дека проширувањето на НАТО со поранешните југословенски републики- Македонија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, би претставувала провокација. ЛДП се надева дека изјавата е лошо интерпретирана или неавтентична, водејќи се од фактот дека од моментот кога Македонија се здоби ...

Повеќе »