Цветковски: Оставка на министерот за здравство, Никола Тодоров

Томе ЦветковскиИнтегрален текст од прес конференцијата на Томе Цветковски, потпретседател на ОО ЛДП-Битола

Состојбата во македонското здравство е повеќе од алармантна. Секојдневно изгубени животи, немили настани, со трагични последици по животот и здравјето на пациентите.

Долговите на здравствените институции во Македонија се над 50 милиони евра, здравството во Македонија има обврски од 72 милиони евра, а министерот чувствувал морална одговорност.

Морална одговорност, кога на клиниките ви пукаат во доктори и сестри, кога никој не е задоволен од услугите во болниците, кога должите милионски суми, кога имате масовен егзодус на доктори во приватниот сектор и во странство не може да постои. Помеѓу моралната одговорност и вистинска и реална оставка од министерот мора да постои знак на равенство.

Затоа, ЛДП уште еднаш го повикува Министерот, кој го води еден од најзначајните ресори за животот и здравјето на луѓето, ако има барем малку морал и етичност, итно да си поднесе оставка, затоа што само така ќе ја покаже својата загриженост за состојбата во ресорот со кој управува.

Оставката треба да ја поднесе за да се спречи и натамошното уништување на здравствениот систем во државата, она што се случи во Скопје да не ни се случи во Битола, Прилеп, Ресен.

Како битолчани, бараме оставка и затоа што во неговото владеење, Штип и Тетово добија Медицински факултети, Битола остана со Висока медицинска школа, Скопје е планирано да добие нов Клинички центар, а Битола би требало да добие промена на прозорците и нова фасада.

Неодамна во соседството имавме пример, кога министер за здравство по загубен човечки живот си поднесе оставка, што е најнормален политички потег во развиените земји. Се дури, таквата пракса не стане наше секојдневие, далеку ќе бидеме од демократска држава.

Сподели....Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Би можело да ве интересира

Министерот Зоран Шапуриќ учествуваше на Балкански инженерски форум во Софија

Министерот без ресор задолжен за регулатива за подобрување инвестициска клима за домашни претпријатија, д-р Зоран ...