Кузевска: Екстерното тестирање, траума за образованието

CaptureВласта предводена од ВМРО – ДПМНЕ со своите проекти односно експерименти го доведе образованието пред колапс и тоа како од квалитативен, така и од финансиски аспект.

Еден од тие проекти, односно експерименти, е и екстерното тестирање за учениците, наставниците и професорите. Резултатот од овој експеримент е траума и стрес за учениците и родителите, стрес и казни за наставниците и професорите.

Екстерното тестирање не донесе подобар квалитет во образованието, туку напротив донесе незадоволство кај учениците, родителите, наставниците и професорите. Тоа незадоволство пак доведе до формирање на средношколски, родителски и професорски пленуми. Сите овие пленуми, преку разни форми на дејствување вклучително и протестни маршеви, бараат укинување на екстерното тестирање. Овие протестни маршеви се организираат и покрај големите притисоци  што им се вршат на членовите на пленумите.

ЛДП ја повикува власта предводена од ВМРО – ДПМНЕ да  престани да им се заканува на  учениците, наставниците и професорите и да им дозволи слободно да си го искажат своето мислење, затоа што сите закани упатени кон нив можат да бидат регистрирани и за тоа некој може и  да одговара.

Многу пати сме кажале, а денес ќе повториме, ЛДП презема обврска пред родителите, учениците, наставниците и професорите, после победата на опозицијата на следните парламентарни избори, ќе го укине екстерното тестирање.

 

Сподели....Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Би можело да ве интересира

ЛДП: Директорот на ДБКИ, Стојан Славески, потпиша меморандум за соработка со Филозовскиот факултет

Директорот на Дирекцијата за безбедност на класифицирани информации, д-р Стојан Славески (ЛДП), потпиша Меморандум за ...