ЛДП: Репресиите на власта врз лекарите ги оставија болниците без кадар

Tribina - Makedonija posle Gruevizmot-liberalni resenija - Bitola (8)Македонското здравство се распаѓа пред бројните реформи на власта. Најлоша е состојбата во болничката здравствена заштита. Сега е последниот момент да се направи реорганизација,да се обзнани колку лекари заминале во странство и во приватното здравство, за да преземат мерки за надминување на  состојбата, предупреди Никола Пановски, претседател на Советот за здравство на Либерално-демократската партија (ЛДП), на трибината во Битола, како дел од серијалот „Македонија после Груевизмот – Либерални решенија“.

Пановски, анализирајќи ги состојбите во примарното, секундарното и терцијалното здравство, по реформите на ВМРО-ДПМНЕ, рече дека за многу скоро граѓаните ќе го почувствуваат недостигот  на матични лекари, гинеколози, педијатри и стоматолози.

“Просечната старост на матичните лекари е 58 години. Според проценките, за три години 1300 матични лекари ќе заминат во пензија. Истовремено, репресивните финансиски мерки на власта и омаловажувањата на здравствените работници директно се одразуваат врз здравствената заштита на пациентите“, рече Пановски.

Од ЛДП сметаат дека најтешките последици од реформите на власта ги трпат болниците и покрај тоа што речиси сите добија скапа опрема и апаратура.

“Ситуацијата во болниците е најлоша,  иако таму се растовари скапа опрема. Тоа е како на сиромав човек да му купите „мерцедес“, како оној на премиерот од 600 000 евра. И при тоа да му кажете дека мора да се вози и секој месец да го носи на сервис, а тој нема ниту скршена пара. Значи ако болницата нема пари за сервис на опремата, потрошен материјал и секако ако нема обучен кадар таа ќе биде надвор од употреба“, појасни Пановски.

Либерално-демократската партија предлага конкретени решенија за заздравување на здравствениот систем во државата, почнувајќи од преиспитување на моделот плаќање по учинок.

“Ќе се заложиме за инто интегрирање на Клиничкиот центар и ќе ја продолжиме реформата за базична самостојност на клиниките со подсметки. Ќе се ослободиме од 32 Управни одбори и средствата што ги примаат, а ќе се ослободиме и од 64 директори, тие ќе бидат само двајца.

Исто така, стручните директори на универзитетските клиники наместо партиски, ќе се залагаме тие да бидат бирани од редот на наставно-научните работници“, предложи ЛДП на трибината во Битола.

Сподели....Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Би можело да ве интересира

ЛДП Куманово: Активности за одбележување на роденденот на Либерално демократската партија

Во рамките на одбележувањето на 21 година од формирањето на ЛДП, ОО на ЛДП – ...