Работна средба на македонско-руска комисија за трговско-економска и научно-техничка соработка

Во рамки на официјалната посета на Москва, Министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Љупчо Николовски заедно со директорот на државниот земјоделски инспекторат Јане Станкоски (ЛДП), го посетија најголемиот агрокластер во Источна Европа, #FoodCity, во чии што рамки работи постојаниот изложбен штанд на #МакедонскиотДом.

Токму во склоп на „Македонскиот дом“, досега се претставени 18 компании, од 5 гранки, од конзервната, млечната, винската индустрија, како и останати кондиторски производи. „Македонскиот дом“, беше отворен во март минатата година, врз основа на договорот на Македонскo-руската стопанска комора и Трговската комора на Москва.

Функционирањето на овој дом е важно за промоција на македонските земјоделско-прехрамбени производи,бидејќи компаниите кои се претставуваат, имаат можност да работат со руските компании од регионите, но и од другите земји кои имаат свои претставништва во Руската Федерација.

Одржан е и работен состанок со претседателот на рускиот дел од Меѓувладината македонско-руска комисија за трговско-економска и научно-техничка соработка, г. Максим Травников, се разговарало за широк спектар на прашања кои се од заеднички интерес за Република Македонија и за Руската Федерација.

Позитивно се оцени растечкиот тренд на трговската размена помеѓу двете земји, особено извозот на македонски земјоделско-прехрамбени производи на рускиот пазар.

Воедно, на состанокот со г.Травников, се разговарало и за потенцијалните проекти за кои што постои заеднички интерес во областа на енергетиката, туризмот, образованието, спортот и науката.

Двете делегации се согласија, во следниот период, да бидат преземени конкретни чекори за возобновување на соработката во рамки на Меѓувладината комисија и во работните групи.

Сподели....Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Би можело да ве интересира

ЛДП Куманово: Активности за одбележување на роденденот на Либерално демократската партија

Во рамките на одбележувањето на 21 година од формирањето на ЛДП, ОО на ЛДП – ...