Либерал демократите од Европа ке ја водат работната група “Пријатели на Македонија“ во Европскиот парламент

Среда, 07.03.2018 год.

По три години од своето формирање, во Европскиот парламент обновена е работата на групата “Пријатели на Македонија“.  На овој настан учествуваше и Министерот за надворешни работи на Република Македонија, г-динот Никола Димитров.

Работната група ќе ја предводи холандскиот евро-пратеник, г-динот Ханс Ван Баален (Hans Van Baalen), кој доаѓа од редовите на АЛДЕ (Алијанса на Либерали и Демократи за Европа), една од побројните парламетарни групи во ЕП, чиј Претседател е во моментот.

Johannes Cornelis van BAALEN

Г-динот Ван Баален е еден од најголемите пријатели и поддржувачи на Република Македонија во Европскиот парламент во изминативе години, а секако и голем пријател и поддржувач на Либерално демократската партија (ЛДП).

Во работата на групата вклучени се и други евро-парламентарци од либерално-демократското семејство (АЛДЕ) како на пример: г-дин Иван Јаковчиќ (ИДС, Хрватска), г-дин Јозо Радош (ГЛАС, Хрватска), г-дин Јасенко Селимовиќ (Либералерна, Шведска) и г-дин Илхан Ќучук – Потпретседател на АЛДЕ и Претседател на МДПС (Бугарија), кој е исто така докажан пријател на ЛДП и Република Македеонија, воопшто.

Ivan JAKOVČIĆ

Jozo RADOŠ

Jasenko SELIMOVICIlhan KYUCHYUK

 

 

 

 

Исто така, вклучени се и евро-парламентарци од останатите парламентарни групи при Европскиот парламент, како ЕПП, ЕКР, ПАСД.

На средбата меѓу другото било истакнато:

“….Македонија остави зад себе еден тежок период од својата историја и отвори нова страница во својот демократски развој. Целата европска заедница со голем ентузијазам го поздрави формирањето на новата влада и нејзината подготвеност да работи на брзо членство во НАТО и во Европската Унија. Премиерот Заев направи неколку важни први чекори, бидејќи подобрувањето на дијалогот со соседите е добра појдовна точка за членство во ЕУ….“

Сподели....Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Би можело да ве интересира

ЛДП: Директорот на ДБКИ, Стојан Славески, потпиша меморандум за соработка со Филозовскиот факултет

Директорот на Дирекцијата за безбедност на класифицирани информации, д-р Стојан Славески (ЛДП), потпиша Меморандум за ...