Учество на министерот Проф. Д-р Зоран Шапуриќ на меѓународна конференција, под наслов: “Можност за јавно – приватно партнерство и регионален развој”

Во своето обраќање, министерот без ресор задолжен за регулативата за подобрување на инвестициската клима за домашните претпријатија Зоран Шапуриќ, рече дека јавното-приватно партнерство во Македонија е регулирано веќе подолго време и во пракса се уште е во зародиш и не се доволно искористени потенцијалите кои што ги нуди оваа форма на инвестирање во инфраструктурни проекти.

– За овој кус период имаме одредени позитивни и негативни искуства, и во иднина мора да посветиме многу поголемо внимание на оваа форма на инвестирање. Ова е многу значајно имајќи ги предвид лимитираните финансиски капацитети, како на централните власти, така и на локалната самоуправа. Особено на јавното-приватно партнерство како фактор во порамномерен регионлен економски развој, што е една од основните потреби на економскиот развој во Македонија. Да се развие економскиот живот насекаде во Македонија, не само во Скопје. Сведоци сме дека најголем дел активности се одвиваат овде и во иднина е потребно да се дисперзираат што е повеќе можно и да се овозможат услови за живот и во другите краеви во Македонија, изјави Шапуриќ.

Посочи дека јавно приватно партнерство во пракса се одвива со променливи резултати и има позитивни и негативни примери, меѓутоа е форма која во иднина треба да се развива уште повеќе.

– Ако зборуваме за долги, градскиот луна парк долго време тешко се наоѓаше партнер, па имаме едно јавно-приватно партнерство во Дризла. Имаме и успешни партнерства кои функционираат во некои општини, јас очекувам тие да бидат и во изградба на регионални депонии, каде ќе има и постројки за преработка на отпад и други видови на третман на отпад, рече Шапуриќ.

Сподели....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Би можело да ве интересира

Министерот Шапуриќ, гостин на МТВ

Гостување на Министерот Шапуриќ на МТВ на кое се дискутираше на тема финасиска поддршка за ...