Шапуриќ: Повеќе активности од Град Скопје за справување со загадувањето на воздухот

Tribina - Makedonija posle Gruevizmot-liberalni resenija - Bitola (5)На последната седница на Советот на град Скопје, советникот од Либерално-демократската партија, Зоран Шапуриќ, побара од градоначалникот на град Скопје, Коце Трајановски, да се обрати до Владата за доделување на субвенции – дотации, за преземање на мерки и активности од страна на градот за поголема заштита на животна средина, а особено за справување со се’ поголемото загадување на воздухот.

Според Европската агенција за животна средина, како и според бројни други меѓународни органзации, Скопје е најзагаден главен град во Европа. Загадувањето на воздухот е најголем еколошки проблем на Скопје и серизоно го нарушува здравјето на граѓаните.

За преземање на поинтезивни мерки за справување со загадувањето на воздухот, а особено со ПМ 2, 5 и ПМ 10 честички, неопходни се дополнителни средства кои Владата треба да ги додели на градот. Справувањето со загадувањето би требало да биде многу поважен приоритет отколку што се дотациите од Владата на градот Скопје за панорамско тркало за Скопје 2014 и други непродуктивни проекти.

Со овие дотации, градот би можел да организира бесплатен автобуски јавен превоз во Скопје, во деновите кога загадување на воздухот е поголемо од максималнижо дозволените вредности.

Сподели....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Би можело да ве интересира

Министерот Шапуриќ, гостин на МТВ

Гостување на Министерот Шапуриќ на МТВ на кое се дискутираше на тема финасиска поддршка за ...