ЛДП: Власта во заминување да не си игра со егзистенцијата на вработените во „Македонски железници“

Шести ден патничките и товарните возови во Македонија не сообраќаат поради протестот на вработените во „Македонски железници“, кои бараат исплата на јануарската плата, а штети трпат и патниците и компаниите.

Ова е уште еден доказ како власта во заминување си поигрува со егзистенцијата на вработените во МЖ и воопшто со достоинството на човечкиот капитал во Република Македонија.

Последното случување во „Македонски железници“ е еклатантен пример за тоа како  новите локомотиви, за кои беа платени 25 милиони евра – пари на граѓаните, беа набавени исклучиво за сликање и промоција на врхушката на ВМРО-ДПМНЕ пред медиумите, без притоа за истите да има инфраструктура која ќе може да ги валоризира нивните перформанси.

Го повикуваме менаџментот на МЖ да се однесува транспарентно и професионално, да не подлегнува на политички притисоци и да најде начин час поскоро го реши проблемот. Пред да замине од премиерската функција, Емил Димитриев да издвои средства од буџетот за покривање на загубите на МЖ и исплата на редовни плати за вработените.

Заврши времето на понижување на работниците и нивниот труд. Човечкиот капитал ќе биде еден од врвните приоритети на новата влада, од која дел ќе биде и ЛДП.

Сподели....Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Би можело да ве интересира

ЛДП: Директорот на ДБКИ, Стојан Славески, потпиша меморандум за соработка со Филозовскиот факултет

Директорот на Дирекцијата за безбедност на класифицирани информации, д-р Стојан Славески (ЛДП), потпиша Меморандум за ...