Потребни се засилени активности на надлежните институции за подобрување на состојбите на патиштата

И покрај тоа што лошите временски состојби, односно снежните врнежи и ниските темератури беа најавени десеттина дена порано, голем дел од патиштата долго време беа непроодни. Големи застои и тешкотии во одвивање на сообраќајот имаше и на меѓународните патни правци на Коридорот 10 и Коридорот 8 и тоа во услови на снежна покривка од десет сантиметри и повеќе.

Дел од патиштата во државата се сеуште непроодни, а забраната за движење на речиси сите патни правци за товарните возила е присутна веќе трет ден. Очигледно дека и покрај предупредувањата надлежните институции не реагираа навремено и соодветно во справувањето со временските сосотојби кои се сосема очекувани за овој период од годината.

Либерално-демократската партија ги повикува сите надлежни институции да ги интензивираат своите активности и да ангажираат дополнителна работна сила и механизација од сите субјекти кои располагаат со истата, со цел да се нормализира состојбата на сите патни правци во државата. Воедно, ЛДП ги повикува и едниците на локалната самоуправа да преземат поинтензивни активности за овозможување на проодност на локалните патишта и улици, како и отстранување на мразот и снегот од јавните површини.

Сподели....Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Би можело да ве интересира

Министерот Зоран Шапуриќ учествуваше на Балкански инженерски форум во Софија

Министерот без ресор задолжен за регулатива за подобрување инвестициска клима за домашни претпријатија, д-р Зоран ...