Средба на Дејан Блажески, член на Советот на Општина Охрид од ЛДП-Охрид со Јохана Линдбом, од Комитетот на регионите на ЕУ

dejan_1Охрид е домаќин на 12-тата средба на Заедничкиот консултативен комитет меѓу Република Македонија и Комитетот на регионите на Европската унија, на кој се разговара за организација на Заедницата на единиците на локална самоуправа (ЗЕЛС) и Министерството за локална самоуправа.

На состанокот учествува и заменик генералниот секретар на (АЛДЕ) Јохана Линдбом, во својство на член на Комитетот на регионите на Европската унија, која на лична иницијатива оствари двочасовна, неофицијална , работна средба со советникот и претседател на ОО ЛДП-Охрид Дејан Блажевски.

Се разговарало за статусот на процесот на проширување и вклучување на локалните власти како и за фискалната децентрализација. Личната покана за советникот Блажески, била резултат на постојаниот мониторинг на локалните самоуправи од страна на претставниците на ова тело. На средбата било поздравено дејстувањето на советникот и му била изразена поддршка во справувањето со притисоците со кои тој се соочувал во рамки на политичкото делување. Блажески, на средбата ја запознал соговорничката со состојбите и проблемите на градот.

Покрај заменик генералниот секретар на (АЛДЕ), Јохана Линдблоом, на средбата присуствувала и градоначалничката на Општина Трбовље – Словенија, Јасна Габриќ, исто така член на Комитетот на регионите на Европската унија. Заклучоците се однесувале на воспоставување понатамошна постојана комуникација и соработка.

Сподели....Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Би можело да ве интересира

ЛДП Куманово: Активности за одбележување на роденденот на Либерално демократската партија

Во рамките на одбележувањето на 21 година од формирањето на ЛДП, ОО на ЛДП – ...