Средба на ЛДП со Иво Вајгел и Кнут Флекенштајн

?

Денеска, делегација на Либерално-демократската партија во состав од Филип Аврамчев и Јасмина Конеска, оствари средба со европратениците Иво Вајгел и Кнут Флекенштајн. За време на средбата, присутните се осврнаа на неколку теми, меѓу кои и договорот од Пржино, како и изборите на 11 декември, кои сите со нетрпение ги очекуваме како разрешница на кризата.

На европратениците им беа презентирани програмските приоритети на ЛДП, економијата, екологијата и човековите права. Сериозна заинтересираност од страна на европратеникот Вајгел имаше околу економската состојба во државата, но сепак главен акцент на средбата се стави на човековите права, како и на правата на маргинализираните заедници.

На средбата присуствуваше и претседателот на “Субверзивен фронт“, здружение за критички пристап кон родот и сексуалноста.

Заеднички заклучок од средбата е дека на Македонија и’ е потребно негување на европските вредности, но и погласен пристап, како и законски измени за спречување на говорот на омраза и насилство од било кој вид – етничко, верско, родово, сексуално итн.

Како претставник на сестринската АЛДЕ партија, Иво Вајгел даде поддршка на ЛДП во промоција на европските вредности и на заложбите на партијата за што поскора евроатлантска интеграција на Македонија.

Сподели....Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Би можело да ве интересира

ЛДП Куманово: Активности за одбележување на роденденот на Либерално демократската партија

Во рамките на одбележувањето на 21 година од формирањето на ЛДП, ОО на ЛДП – ...