Tag Archives: Град Скопје

ЛДП: Ги поздравуваме мерките на Град Скопје за справување со воздухот убиец!

Либерално-демократската партија ги поздравува и ги смета за издржани предложените мерки на Градот Скопје, за справување со загадениот воздух. Истите се добра основа за почеток на процесите кои ќе доведат до намалување на загадувањето во градот, почист воздух и здрава животна средина за сите граѓани. Иницијативата на скопскиот градоначалник, Петре Шилегов, да се иницираат законски измени за еколошко мапирање на ...

Повеќе »

ЛДП повикува на одговорност за хирот на владата

Пред неполни две години беа набавени и засадени  1.100 палми, за кои се залудно потрошени 522.000 евра. На ова треба да се додадат и транспортните трошоци, трошоците за складирање, засадување, третманот за заштита за време на на летниот и зимскиот период, како што се нивно тн. туширање, обвививање, набавка на специјално ѓубриво и други препарати и низа други трошоци.  Со ...

Повеќе »

ЛДП: Власта во заминување  ја „промовира“ државата по отровот што го дишеме

Власта во заминување, предводена од ВМРО-ДПМНЕ, на штета на сите нас, ја „промовира“ државата во светот и по отровот што го дишеме. Трите најголеми града во Македонија, Скопје, Битола и Тетово, ги полнат весниците и научните списанија низ светот токму поради енормно загадениот воздух кој, за жал, секојдневно го дишеме ние и нашите сограѓани. Последното научно истражување што го пренесува ...

Повеќе »

ЛДП: Справувањето со загадувањето бара комплексни, а не парцијални мерки

Комплексноста на животната средина и на воздухот како нејзин важен медиум произведува мултисекторски и мултидимензионален пристап преку утврдување на краткорочни, среднорочни и долгорочни мерки и активности. Либерално демократската партија неколку години наназад укажува на опасностите од  енормното загадување на воздухот. Претераниот увоз на стари возила, неодржливата и прекумерна градба која е спротивна на еколошките стандарди, безмилосното уништување на зеленилото и ...

Повеќе »

Шапуриќ: Масовната и безмилосна сеча на шумите на планината Скопска Црна Гора имаше влијание на поплавите

На последната седница на Советот на град Скопје, во рамките на советничките прашања, советникот од Либерално демократската партија, која делува во рамките на советничката група на Сојзот на иднината, професор Д-р Зоран Шапуриќ, во рамките на прашањето до градоначалникот на град Скопје, Коце Трајановски напомена дека на  штетите од  поплавите од невремето што го погоди градот Скопје и околината, влијаше ...

Повеќе »

ЛДП: Итен прекин на безмилосното уништување на зеленилото

Продолжува уништувањето на зелените површини во Скопје. Ова е веќе редовна појава и тоа во услови кога загадувањето на воздухот достигнува драматично високо ниво,  поради што Скопје е најзагаден главен град во Европа. Концентрацијата на ПМ 10 честички, како и на ПМ 2,5 честички, околу 200 дена во градот е над дозволеното ниво, а честопати и повеќе од 5 пати ...

Повеќе »

Шапуриќ: Спречување на неодржива градба и поевтинување на парното греење за почист воздух во Скопје

На последната седница на Советот на град Скопје, во рамките на дискусијата за  Информацијата за мерките за мерките што треба да ги преземе градот Скопје за справување со енормното загадување на воздухот во Скопје, поднесена по барање на совтеничката група на Сојзот за иднината, во својата дискусија помеѓу другото, советникот од ЛДП, Зоран Шапуриќ, нагласи дека неодрживата градба во Скопје ...

Повеќе »

Шапуриќ: Наместо нова зграда на ЈП “Водовод“, повеќе инвестиции во водоснабдувањето

На последната седница на Советот на град Скопје, во рамките на расправата за инвестиционата програма на ЈП “Водовод“ – Скопје, советникот од ЛДП, Зоран Шапуриќ истакна: “Наместо непродуктивни инвестиции, како што е прескапата баркона зграда на ЈП ‘Водовод’, програмата требаше да посвети многу поголемо внимание на инвестициите кои ќе ги намалат загубите во системот, многу поинтезивна замена на азбесните цевки ...

Повеќе »

ЛДП: Веќе 5 години премиерот Груевски е ‘глув’ на барањето за бесплатен студентски превоз

Премиерот во заминување, Никола Груевски, од 1-ви јануари, 2016-та година, најави бесплатен превоз во јавниот градски автобуски сообраќај во Скопје, како и во другите градови каде што има организиран јавен превоз, за сите редовни студенти на државните универзитети. Сакаме да ја искористиме оваа прилика и да ја потсетиме јавноста дека Либерално-демократската партија во повеќе наврати, почнувајќи од 2010-та година, поведуваше ...

Повеќе »

Шапуриќ: Повеќе активности од Град Скопје за справување со загадувањето на воздухот

На последната седница на Советот на град Скопје, советникот од Либерално-демократската партија, Зоран Шапуриќ, побара од градоначалникот на град Скопје, Коце Трајановски, да се обрати до Владата за доделување на субвенции – дотации, за преземање на мерки и активности од страна на градот за поголема заштита на животна средина, а особено за справување со се’ поголемото загадување на воздухот. Според ...

Повеќе »