Tag Archives: загадување

ЛИДЕМ: Благодарение на децениските погрешни политики, Скопје e втор најзагаден град во светот!

Свесното и системско уништување на зеленилото и дрвата, збогатено со ефектот од скопската урбана мафија поддржана од минатата власт, меѓу другото, доведе до енормна загаденост и лош квалитет на воздухот. Нивната негрижа за основното човеково право, запишано и во Уставот на Република Македонија, правото на заштита на животната средина, нѐ направи сите нас да бидеме жртви на нивната децениска погрешна ...

Повеќе »

ЛДП: Справувањето со загадувањето бара комплексни, а не парцијални мерки

Комплексноста на животната средина и на воздухот како нејзин важен медиум произведува мултисекторски и мултидимензионален пристап преку утврдување на краткорочни, среднорочни и долгорочни мерки и активности. Либерално демократската партија неколку години наназад укажува на опасностите од  енормното загадување на воздухот. Претераниот увоз на стари возила, неодржливата и прекумерна градба која е спротивна на еколошките стандарди, безмилосното уништување на зеленилото и ...

Повеќе »

Јаневиќ: Се покажа оправдано барањето на ЛДП за поставување на мерна станица во Куманово

Се покажа како оправдано и повеќе од потребно, континуираното барање на ЛДП за поставување на мерна станица во Куманово. Благодарение на тоа, нашите сограѓани сега имаат можност на лесен и достапен начин да го видат квалитетот односно неквалитетот на воздухот кој секојдневно го вдишуваат. Почитувани сограѓани, резултатите од мерната станица се застршувачки. Од анализа на податоците од мерната станица може ...

Повеќе »

ЛДП: Постојат решенија за намалување на загадувањето на воздухот

Интегрален текст од прес конференција на потпретседателот на ЛДП, Зоран Шапуриќ   Квалитетот на здравјето и на животот на човекот, во голема мера, зависи од квалитетот на животната средина. За Либерално-демократската партија, животната средина е врвен приоритет. ЛДП многу пати реагираше на постојаната деградација на животната средина. Загадувањето на амбиентниот воздух е една од најголемите закани по здравјето на граѓаните. ...

Повеќе »

ЛДП: Итен прекин на безмилосното уништување на зеленилото

Продолжува уништувањето на зелените површини во Скопје. Ова е веќе редовна појава и тоа во услови кога загадувањето на воздухот достигнува драматично високо ниво,  поради што Скопје е најзагаден главен град во Европа. Концентрацијата на ПМ 10 честички, како и на ПМ 2,5 честички, околу 200 дена во градот е над дозволеното ниво, а честопати и повеќе од 5 пати ...

Повеќе »

Шапуриќ: Спречување на неодржива градба и поевтинување на парното греење за почист воздух во Скопје

На последната седница на Советот на град Скопје, во рамките на дискусијата за  Информацијата за мерките за мерките што треба да ги преземе градот Скопје за справување со енормното загадување на воздухот во Скопје, поднесена по барање на совтеничката група на Сојзот за иднината, во својата дискусија помеѓу другото, советникот од ЛДП, Зоран Шапуриќ, нагласи дека неодрживата градба во Скопје ...

Повеќе »

Шапуриќ: Повеќе активности од Град Скопје за справување со загадувањето на воздухот

На последната седница на Советот на град Скопје, советникот од Либерално-демократската партија, Зоран Шапуриќ, побара од градоначалникот на град Скопје, Коце Трајановски, да се обрати до Владата за доделување на субвенции – дотации, за преземање на мерки и активности од страна на градот за поголема заштита на животна средина, а особено за справување со се’ поголемото загадување на воздухот. Според ...

Повеќе »