Tag Archives: здравство

ЛДП: Договорот за нов Клинички центар е нова линија на поделба и беззаконие во државата

Никола Тодоров, Никола Груевски и Емил Димитриев денеска потпишаа и поддржаа скандалозен и бескруполозен договор за изградба на нов Клинички центар во Скопје, свесно произведувајќи нови линии на поделба и беззаконие во Р. Македонија. Потпишувањето ваков договор од страна на лице кое не е ништо друго, освен пратеник во новиот собраниски состав, е класично кршењето на Уставот и законите во ...

Повеќе »

ЛДП: Опозициската ВМРО-ДПМНЕ не смее и натаму да биде кочничар на реформите во здравството

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ не смее и натаму да биде кочничар на реформите во здравството на штета на здравјето на македонските граѓани. Секојдневните недостатоци на лекови, медицински помагала во болниците и реагенси во лабораториите се рефлектираат на најсуштествените потреби на пацентите. Иако во некои случаи причината е немање на средства, во други – неточни предвидувања на потребите, сепак најчестата причина е доцнењето ...

Повеќе »

ЛДП: Нов закон за употреба на канабис

  Либерално Демократската партија преку пратениците во сообранието на РМ ќе достави предлог до новата влада на за носење на ново законско решение за легализација на канабисот за медицинска употреба и декриминализација за лична употреба. Предлог законот ќе биде усогласен со потребите на сите засегнати страни и во соработка со граѓанскиот сектор. Зголемената понуда на масло од канабис на црниот пазар ...

Повеќе »

ЛДП ја потпиша Декларацијата за измена на Законот за прекинување на бременоста

Денес, Претседателот на Либерално-демократската партија, Горан Милевски и претседателката на Форумот на жени на ЛДП, Јулиана Николова, потпишаа Декларација за измена на законот за прекинување на бременоста и обезбедување заштита на здравјето на репродуктивните права на жената, предложена од Платформата за родова еднаквост. Законот за прекин на бременоста, кој во моментов е во сила, е рестриктивен и го ограничува правото ...

Повеќе »

ЛДП: Режимот го изедначи здравството со хаосот

Македонија е единствената држава во Европа која нема организиран здравствен систем. Пациентите се соочуваат со стихијно решавање на нивните здравствени проблеми кои се изедначуваат со хаос, рече др. Бранко Блажевски, член на Советот за здравство на ЛДП, одговорен за клиничко-болничкото лекување, на трибината во Берово, „Македонија после Груевизмот-Либерални решенија“. “Новата Влада ќе се соочи со состојба која бара повторно, речиси ...

Повеќе »

Цветковски: Оставка на министерот за здравство, Никола Тодоров

Интегрален текст од прес конференцијата на Томе Цветковски, потпретседател на ОО ЛДП-Битола Состојбата во македонското здравство е повеќе од алармантна. Секојдневно изгубени животи, немили настани, со трагични последици по животот и здравјето на пациентите. Долговите на здравствените институции во Македонија се над 50 милиони евра, здравството во Македонија има обврски од 72 милиони евра, а министерот чувствувал морална одговорност. Морална ...

Повеќе »

ЛДП: Репресиите на власта врз лекарите ги оставија болниците без кадар

Македонското здравство се распаѓа пред бројните реформи на власта. Најлоша е состојбата во болничката здравствена заштита. Сега е последниот момент да се направи реорганизација,да се обзнани колку лекари заминале во странство и во приватното здравство, за да преземат мерки за надминување на  состојбата, предупреди Никола Пановски, претседател на Советот за здравство на Либерално-демократската партија (ЛДП), на трибината во Битола, како ...

Повеќе »

Реакција на ЛДП до Министерството за здравство

Maкедонија е под закана од епидемија на туларемија, а Министерството за здравство три месеци е нем сведок на заразата којашто ја шират глувците. Штипскиот и велешкиот регион  бројат десеттина заразени, и кој знае уште колку случаи кои чекаат потврда, а надлежните институции се уште немаат одговор каква вода пијат жителите на овие краишта, дали се хлорира и што ја предизвикала ...

Повеќе »