Tag Archives: Зоран Шапуриќ

ЛДП: Кожув да се прогласи за заштитено подрачје

На трибината одржана завчера во Гевгелија, “Аргументи  за претсојниот референдум –  против рудниците на планината Кожув“, потпретеседателот на Либерално-демократската партија, Зоран Шапуриќ, помеѓу другото, истакна дека принципите на одржлив развој подразбираат економски развој, кој е целосно усогласен со висок степен на заштита на животната средина и грижа за здравјето на луѓето. Геолошките истражувања за експлоатација кај месноста Kоњско и Коњска ...

Повеќе »

Шапуриќ: Општина Аеродром е веќе неподнослива за живеење

Интегрален текст од прес конференциија на потпретседателот на ЛДП, Проф. Д-р Зоран Шапуриќ   Повод за денешниот прес на Либерално-демократската партија се катастрофално лошите услови за живеење во општината Аеродром, каде веќе 12 години ВМРО-ДПМНЕ е на власт. Оттогаш, од ден во ден, условите за живеење во општината стануваат сѐ повеќе неподносливи. Граѓаните се соочуваат со урбан хаос и бесмилосна ...

Повеќе »

ЛДП: Справувањето со загадувањето бара комплексни, а не парцијални мерки

Комплексноста на животната средина и на воздухот како нејзин важен медиум произведува мултисекторски и мултидимензионален пристап преку утврдување на краткорочни, среднорочни и долгорочни мерки и активности. Либерално демократската партија неколку години наназад укажува на опасностите од  енормното загадување на воздухот. Претераниот увоз на стари возила, неодржливата и прекумерна градба која е спротивна на еколошките стандарди, безмилосното уништување на зеленилото и ...

Повеќе »

ЛДП: Постојат решенија за намалување на загадувањето на воздухот

Интегрален текст од прес конференција на потпретседателот на ЛДП, Зоран Шапуриќ   Квалитетот на здравјето и на животот на човекот, во голема мера, зависи од квалитетот на животната средина. За Либерално-демократската партија, животната средина е врвен приоритет. ЛДП многу пати реагираше на постојаната деградација на животната средина. Загадувањето на амбиентниот воздух е една од најголемите закани по здравјето на граѓаните. ...

Повеќе »

Средба ЛДП – ALDE CoR

На маргините на состанокот на Заедничкиот Консултативен Комитет (Joint Consultative Committee – JCC), кој Комитетот на Регионите (Committee of the Regions – CoR) го одржа денес во хотелот Александар Палас во Скопје, беше остварена средба на делегација од Либерално-демократската партија со претставници од делегацијата на Комитетот на Регионите од редовите на Европските Либерал-демократи (ALDE CoR). Комитетот на Регионите (Committee of ...

Повеќе »

Шапуриќ: Масовната и безмилосна сеча на шумите на планината Скопска Црна Гора имаше влијание на поплавите

На последната седница на Советот на град Скопје, во рамките на советничките прашања, советникот од Либерално демократската партија, која делува во рамките на советничката група на Сојзот на иднината, професор Д-р Зоран Шапуриќ, во рамките на прашањето до градоначалникот на град Скопје, Коце Трајановски напомена дека на  штетите од  поплавите од невремето што го погоди градот Скопје и околината, влијаше ...

Повеќе »

Шапуриќ: ЛДП ќе продолжи со заложбата за воведување на “Викенд без данок“ (Tax-free weekend)

Интегрален текст од прес конференцијата на потпретседателот на ЛДП, Проф. Д-р Зоран Шапуриќ Веќе четири години Либерално-демократската партија доследно се залага за воведување на викенд без данок, односно “tax free weekend”. За време на овој викенд државата би се откажала од данокот. Во повеќе држави на С.А.Д. ваквата пракса егзистира повеќе од  петнаесет години. Во најголем дел од случаите, овој ...

Повеќе »

ЛДП и Либерална Интернационала: Формализирање на широк демократски опозициски фронт за конечна победа

Раководството на Либералната интернационала повторно во Македонија на средба со Либерално-демократската партија, со порака за обединување и формализирање на широк демократски опозициски фронт за конечна победа на слободата и демократијата. “Последните шокантни настани со интервенцијата на полицијата против студентите и губењето на милиони евра од ЕУ за Македонија се јасна порака дека мора да се стави крај на оваа власт”, ...

Повеќе »

Шапуриќ: ЛДП бара итно воведување на трет мобилен оператор во земјата

Интегрален текст од прес конференцијата на потпретседателот на ЛДП, Проф. Д-р Зоран Шапуриќ   Македонија денес е единствена земја во Европа која има само два мобилни оператора. Ова не смееше да се дозволи. По кусо време од спојувањето на мобилните оператори ВИП И ОНЕ и со спојувањето на Македонски телеком и Т-Мобиле, цените значително се зголемија. Просечната цена за една ...

Повеќе »