Tag Archives: лекови

ЛДП: Опозициската ВМРО-ДПМНЕ не смее и натаму да биде кочничар на реформите во здравството

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ не смее и натаму да биде кочничар на реформите во здравството на штета на здравјето на македонските граѓани. Секојдневните недостатоци на лекови, медицински помагала во болниците и реагенси во лабораториите се рефлектираат на најсуштествените потреби на пацентите. Иако во некои случаи причината е немање на средства, во други – неточни предвидувања на потребите, сепак најчестата причина е доцнењето ...

Повеќе »

ЛДП: Нема лекови на рецепт за граѓаните – банкрот на фондот или манипулација на власта?

На десет дена пред крајот на месецот, веќе никаде во аптеките не може да се најдат лекови на рецепт. Граѓаните се принудени да ја купуваат својата терапија приватно по цена која е седумкратно поголема од онаа со рецепт и субвенционирана од фондот. Оваа скандалозна ситуација е резултат на намалената квота на аптеките за 10 проценти за лековите кои одат на ...

Повеќе »