Tag Archives: локална самоуправа

ЛДП: Прво Влада, па законско решение за одржување на локалните избори

Либерално-демократската партија го повикува Ѓорге Иванов да го додели мандатот за составување на нова реформска Влада, а парламентарниот состав на ВМРО-ДПМНЕ да не ги опструира демократските процеси за  формирање на влада. Во овој момент потребно е да се надминат разликите, да се постигне договор за формирање на Влада, за потоа да се определи и датум за одржување на локалните избори. ...

Повеќе »

Потребни се засилени активности на надлежните институции за подобрување на состојбите на патиштата

И покрај тоа што лошите временски состојби, односно снежните врнежи и ниските темератури беа најавени десеттина дена порано, голем дел од патиштата долго време беа непроодни. Големи застои и тешкотии во одвивање на сообраќајот имаше и на меѓународните патни правци на Коридорот 10 и Коридорот 8 и тоа во услови на снежна покривка од десет сантиметри и повеќе. Дел од ...

Повеќе »

Зоран Шапуриќ: Директни преноси од седниците на Советот на град Скопје

Советничката група на Сојузот за иднината во Советот на Град Скопје поднесе иницијатива за директни интернет преноси на седниците на Советот на Град Скопје. Сметаме дека граѓаните имаат право да бидат информирани, директно, во живо за начинот на одлучување за нивните секојдневни потреби и прашања. Сметаме дека со оваа иницијатива се овозможува и транспарентност на работењето на Советот и очекуваме ...

Повеќе »