Tag Archives: образование

Димоски за Цивил: Жртва сум на политички притисоци и дискриминација!

Наставникот по македонски јазик, Владо Димовски, граѓански активист, учесник во Шарената револуција, генерален секретар на невладината организација „Центар за меѓуетничка толеранција“ и претседател на Советот за образование во ЛДП, добил отказ од политички причини од в.д. директорот на ОУ „Алија Авдовиќ“ во селото Батинци, општина Студеничани. Уште во предизборието, поради неговата експонираност во граѓанскиот активизам, вели дека му бил намален ...

Повеќе »

Екстерното тестирање и натаму ноќна мора за учениците

Утре завршува зимскиот распуст и продолжува учебната година, а со тоа продолжуваат и фрустрациите за околу 20.000 матуранти, но и за нивните родители и блиски, како и за наставниците. Екстерното тестирање, бесмислениот хир на власта предводена од ВМРО-ДПМНЕ, предизвика вистинска ноќна мора за огромен дел од граѓаните. Нелогично е само со прашања со заокружување, кои треба да се научат напамет, ...

Повеќе »

Цветковски: Директорите на неколку училишта во Битола се со истечен мандат

Интегрален текст од прес конференцијата на претседателот на ОО ЛДП Битола, Томе Цветковски Либерално-демократската партиај денеска ќе изнесе неколку факти за тоа дека Битола не функционира нормално и Владимир Талески, во интерес на сите граѓани, мора веднаш да поднесе оставка. ЛДП ќе ја запознае јавноста со состојбите во битолското образование и начинот на кој ДПМНЕ ја практикува власта. Според официјално ...

Повеќе »

ЛДП: Повторно се покажа апсурдноста на екстерното тестирање

  Заврши екстерното тестирање на учениците во основните и средните училишта. И оваа година се покажа неговата апсурдност. Екстерното тестирање продолжува да претставува ноќна мора и за учениците и за родителите, како и за наставниците. Наместо да се развива креативноста кај учениците, тие се принудуваат да ги учат напамет дадените одговори на прашањата за екстерното. Голем дел од пршањата се ...

Повеќе »

ЛИДЕМ: Итно решавање на проблемите на македонските студенти!

Либерално демократската младина им го честита меѓународниот ден на студентите на сите минати, сегашни и идни студенти, посакувајќи им успех на секое поле во професионалниот и приватниот развој. Денешниот празник е празник на високото образование, но во Македонскиот високообразовен систем времето за славење е одамна поминато. Недостатокот на квалитетни реформи во образованието е само една од причините за оваа безнадежна ...

Повеќе »

ЛДП: Македонското образование со лоша оценка за квалитетот

Незадоволството што последните години го чувствуваат сите чинители на образовниот процес го потврдуваат и бројните релевантни меѓународни истражувања кои ја сместуваат Македонија во долниот дел од табелите по квалитетот на образованието. Со вакви аргументи, Либерално-демократската партија ги отслика резултатите од реформите во македонското образование спроведени од ВМРО-ДПМНЕ, на трибината во Виница како дел од серијалот „Македонија после Груевизмот – Либерални ...

Повеќе »

Кузевска: Екстерното тестирање, траума за образованието

Власта предводена од ВМРО – ДПМНЕ со своите проекти односно експерименти го доведе образованието пред колапс и тоа како од квалитативен, така и од финансиски аспект. Еден од тие проекти, односно експерименти, е и екстерното тестирање за учениците, наставниците и професорите. Резултатот од овој експеримент е траума и стрес за учениците и родителите, стрес и казни за наставниците и професорите. ...

Повеќе »

ЛИДЕМ: Несебична поддршка на средношколскиот пленум!

Либерално-Демократската Младина дава силна и недосмислена поддршка за средношколците, кои денес, со марш низ скопските улици протестираат против лошите реформи во образованието. Нивното мото „Борбата продолжува“, како и пораките „Доста беше молк”, „Заедно сме посилни”, „Нема правда нема мир” ја покажуваат одлучноста и нивната подготвеност да истраат во своите барања. Средношколскиот пленум минатиот месец ги достави своите барања до ресорното ...

Повеќе »