Tag Archives: судство

Средба на Милевски со претседателот на Сенатот на Романија, Таричану

Денес, претседателот на комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија и претседател на Либерално-демократската партија (ЛДП), Горан Милевски на маргините на конференцијата “Западен Балкан – интегрален дел од обединета Европа”, оствари средба со претседателот на Сенатот на Романија, Калин Попеску Таричану. На средбата се разговараше за продлабочување на регионалната соработка, потребата од забрзување на процесот на приближување на ...

Повеќе »

ЛДП: Судството мора да се врати на колосекот на цивилизираните општества

Македонското правосудство денеска го одбележува Денот на основањето на судовите и поставувањето на темелите на судството во Р.Македонија. Во ови мрачни години за функционирањето на правосудниот систем, под палката на режимот на власт, упатуваме силна порака до судството доследно да го почитува принципот на владеење на правото и заштитата на индивидуалните и колективните слободи и права. Поединци  од „сваровски“ судството ...

Повеќе »

ЛДП: Специјалниот суд е потреба, а не перцепција

Либерално-демократската партија уште еднаш укажува на нужноста од формирање на Специјален суд, кој ќе ги процесуира обвиненијата на Специјалното јавно обвинителство. После сите дебати „за“ и „против“ во изминатите денови, предочуваме дека  специјалниот суд е потреба, а не перцепција. Разумно е да се држиме до суштината, која ќе биде неговата задача, а не до формата. Како политичка партија, сметаме дека ...

Повеќе »

ЛДП: Итно формирање на специјален суд и дополнување на Пржинскиот Договор

Либерално-демократската партија апелира на итноста од формирање на Специјален суд во Република Македонија, како потреба од процесуирање на обвиненијата на Специјалнотo јавно обвинителство. Предупредуваме дека „сваровски“ судството и воопшто системот, кој во сите нивоа на судската власт десет години по своја мерка го градеа Груевски и фамилијата, може „низ вода“ да ја пуштат работата и трудот на специјалните обвинители во ...

Повеќе »

ЛДП: “Сваровски“ судството направи ерозија на правосудниот систем во државата

  Власта направи целосна ерозија на квалитетот, стручноста и моралот на правосудството во Република Македонија. “Сваровски“ судството 10 години е под директна контрола на владеачката гарнитура. Токму состојбите во правосудството и партизираното судство беше една од темите за дискусија на трибината на Либерално-демократската партија во Свети Николе, насловена “Македонија после Груевизмот – Либерални решенија“. Даница Чадиева, Генерален секретар на Форумот ...

Повеќе »