Tag Archives: Фридрих Науман

Форум на жени на ЛДП на семинар за зајакнување на либералните политики во државата

Форумот на жени при Либерално-демократската партија, овој викенд, од 7ми до 9-ти јули, со поддршка на германската фондација “Фридрих Науман“, одржа семинар насловен како  „Зајакнување на либералните политики во Македонија“. На семинарот учествуваа членките на форумот од повеќе општински организации во Македонија. Во рамки на темите на семинарот посебен акцент беше ставен на актуелната политичка состојба во државата, улогата на ...

Повеќе »

Работна средба Милевски – Кадик

Претседателот на Либерално-демократската партија, Горан Милевски, во просториите на Собранието на Република Македонија оствари средба сo директорот за југо-источна Европа на германската фондација “Фридрих Науман“, Даниел Кадик. На работната средба, Милевски и Кадик разговараа и разменија мислења за актуелната политичка состојба во Република Македонија, како и за можните сценарија за излез од долготрајната политичка криза. Претседателот на ЛДП, Милевски, го ...

Повеќе »

(ГАЛЕРИЈА) Капацитетите на ЛИДЕМ – главна тема на зимската школа во Струмица

Градење на капацитетите на новите, млади либерал-демократи беше темата на зимската школа на Либерално-демократската младина, која се одржа во Струмица од 13-15 ноември. Младите од ЛИДЕМ имаа можност да дискутираат, разменат мислења и информации во однос на активностите, очекувањата и досегашните резултати од ЛИДЕМ. Недостапноста и недоволната информираност околу активностите беа едни од клучните проблеми кои, новите членови на ЛИДЕМ ...

Повеќе »

ЛДП на 25-годишнината од работењето на фондацијата Фридрих Науман во Софија

Делегација од Либерално-демократската партија, предводена од претседателот на ЛДП, Горан Милевски, престојува во Софија, Р. Бугарија на собир на либералите од југоисточна Европа, која е дел од прославата на 25-годишнината од работењето на германската фондација за слобода, “Friedrich Naumann Foundation”. Меѓу присутните учесници на конференцијата се и претседателот и генералниот секретар на Либералната интернационала, Џули Миновес и Емил Кирјас, претседателот и ...

Повеќе »

ЛиДеМ на регионалната работилница “Train the Trainers“

Делегација на ЛДП-ЛиДеМ, составена од Емил Лазаревски и Стојан Стојкоски, членови на ИО на ЛиДеМ, од 30-ти јуни до 5-ти јули е присутна на регионалната работилница “Train the Trainers”, во организација на фондацијата Фридрих Науман и романскиот Институт за либерални студии (ISL). Покрај ЛиДеМ, на средбата се присутни и младинските организации на либералните партии од Романија, Бугарија и Молдавија, како ...

Повеќе »

Фокус: Македонија (Оригинален текст -Friedrich-Naumann-Stiftung für die Freiheit)

In Macedonia, there has been for the second time within a short time fighting between Albanians and Macedonian security forces. While the country arranges national mourning, according to allegations that the government had staged the incident to divert attention from scandals. Macedonia at a crossroads 22 dead and dozens injured. This is the balance of the two-day fighting between police ...

Повеќе »

Даниел Кадик: Порано или подоцна, Груевски ќе биде изнесен пред суд

Даниел Кадик, раководител на проектот Југоисточна Европа на фондацијата „Фридрих Науман“, за бугарската новинска агенција БГНЕС изјавил дека македонскиот премиер Никола Груевски и неговата влада треба да се повлечат и дека порано или подоцна тој ќе биде изнесен на суд за своите постапки. – Во моментов има значително влошување на ситуацијата во Македонија. Станува збор за популистички и автократски режим кој постојано ја ...

Повеќе »