Tag Archives: alde

Конгрес на АЛДЕ: ЛДП полноправен член на Алијанста на либерали и демократи за Европа

Викендов (1-3,12,2017 год.), делагација на Либерално демократската партија (ЛДП) присуствуваше на Конгресот на партијата АЛДЕ – Алијанса на либерали и демократи за Европа (ALDE – Alliance of Liberals and Democrats for Europe), што преставува најголем собир на либерали и демократи на стариот континент, на кој присуствуваа повеќе од 1500 делегати и гости. На Конгресот беше едногласно прифатено барањето на Либерално ...

Повеќе »

2017 Liberal Eyes n°15 – 19/04/17

Time for the Liberal Democrats fight back!18/04/2017 The UK has a choice on 8 June: to vote for Theresa May and her hard Brexit or to stand up for the values we share as European citizens and liberals, which our member party in the UK, the Liberal Democrats, stands for. It is time for a LibDems fight back standing for ...

Повеќе »

LIBSEEN – Мрежата на либерали од регионот одржа стратегиско советување во Софија, Бугарија

LIBSEEN (Liberal South East European Network) – Мрежата на либерални партии од Југоисточна Европа, изминативе денови (22-24.01.2017) одржаа стратешка конференција во Софија, Бугарија, под покровителство на Фондацијата Фридрих Науман и Движењето за права и слободи – ДПС (полноправна членка на ЛИ и членка на ЛИБСЕН). На средбата, како преставник на ЛДП, присутуваше Дејанчо Цветановски, член на Извршниот одбор на ЛДП, ...

Повеќе »

Лидерска средба на либералните партии од ЈИЕ, во рамките на LIBSEEN

Изминатиов викенд, од 30.09 до 02.10 2016, во Кишињев, Молдавија, се одржа Libseen Leader Meeting, односно годишна средба на лидерите на либералните партии од регионот, кои се дел од мрежата на либерални партии од  југоисточна Европа –LIBSEEN (Liberal South East European Network). Главна тема на средбата беше безбедносната состојба во Европа, од аспект на пост-Кримската реалност, особено за државите кои ...

Повеќе »

Претседателот на европските либерал демократи со силна осуда за помилувањата на Иванов

  13/04/2016 Ханс Ван Баален (Hans van Baalen), Пратеник во Европскиот Парламент (MEP) и Претседател на Европските Либерал Демократи (ALDE Party President) Претседателот на Европските Либерал Демократи, Ханс Ван Баален (Hans van Baalen), кој е воедно и Пратеник во Европскиот Парламент, силно го осуди чинот на помилување објавен од Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, за сите политичари инволвирани во ...

Повеќе »

Либерално-демократската младина учесник на летната академиjа на АЛДЕ во Брисел

Во организација на LYMEC – Европската либерална младина, ALDE – Алијансата на либерали и демократи за Европа и YDE – Млади демократи за Европа, од 01-03 Јуни 2015 во европскиот парламентот се одржува летна академија на тема “A europe that works for young people“ на која присуствуваат 98 учесници, преставници на повеќе членки на LYMEC и YDE, како и голем ...

Повеќе »