Close

Либерално Демократска Партија

Year: 2020

ЛДП е за поддршка на малите бизниси

ЛДП не сака да ги коментира одлуките на уставниот суд. Солидарноста не се постигнува со одлуки и наредби, туку таа треба да е доброволен чин за сите поединци. Затоа, функционерите од ЛДП донесоа одлука да бидат солидарни и да ја донираат разликата во платата. На овој начин директно се вклучуваме во помошта на малите бизниси погодени од Ковид-19, се со цел да им се помогне на работодавците во овие тешки времиња да ги задржат вработените.

Ова е скромна помош од наша страна, поттик за сите оние кои може да одделат дел од финансиските средства да се вклучат, а со тоа да покажат солидарност. Треба да бидеме сплотени повеќе од било кога во поддршка на бизнис секторот кој е погоден од пандемијата. Со ова испраќаме порака особено до малите бизниси дека ЛДП е со вас и сакаме да ја пребродите кризата што побрзо.

Форумот на жени на ЛДП гласно повикува: Стоп за насилството!!!

Форумот на жени на ЛДП гласно повикува: Стоп за насилството!!! Пандемијата со Ковид-19 и домашната самоизолација не смее да биде изговор за толеранција или зголемување на домашното насилство. Да не дозволиме уште една жена да биде жртва на психичка и физичка тортура.
ИТНО и и без одлагање мора ваквото родово базирано насилство најстрого да  се санкционира!!!

☞ Да им помогнеме на жртвите, а не да ги понижиме. Медиумите и граѓаните да го отстранат видеото со насилнички акт од Штип во кој се препознава жртвата.
☞ Да помогнеме навремено да се стопира било какво НАСИЛСТВО кон жената. Граѓаните кои се сведоци или имаат сознанија за било какво насилство да го пријават навремено, додека не биде предоцна.
☞ Да ги поттикнеме институциите да си ја завршат работата, а ние како единки ја подигнеме свеста и воедно ги охрабриме оние кои се жртви на насилство, да пријават, без двоумење.

Глобалната пандемија да ја претвориме во можност да покажеме емпатија, разбирање, толеранција и повеќе љубов еден кон друг, бидејќи на сите ни е потребна поддршка и секој човечки живот е вреден.

  Форумот на жени на ЛДП смета и предлага:
1. Потреба од поголема застапеност на содржини  за превенција и борба против родово базираното насилство, во медиумите.
2. Надлежните институции јасно да демонстрираат нетолеранција на насилство посебно во овој период на пандемија.
3. Превенција, препознавање на насилното однесување во предучилишна возраст и во онлајн материјалите за основното образование.
4. Јакнење на социо – емоционалните вештини кај децата.
5. Задолжителна едукација и работилници за булинг во училиштата.
6. Изработка на материјали со потенцирање на казнените одредби за секоја форма на насилство во семејството или надвор од него.

Собир на либералите од западен Балкан во Подгорица

Во периодот од 27-29 фебруари 2020 година, се одржа седница на Управниот одбор на Либсен, мрежата на либерални партии од земјите на југоисточна Европа (LIBSEEN – Liberal South East European Network).

На седницата на одборот, покрај другото, се разгледаа и усвоија измени на статутот на Либсен, апликациите за членство од страна на 2 нови либерални партии од Р. Србија, а исто така се усвои и резолуција за политичката состојба во Мостар (БиХ) која ќе биде поднесена до Советот на АЛДЕ кој ќе се одржи во мај годинава во Софија (Бугарија).

Во рамките на настанот беше организирана и тркалезна маса со наслов: “Towards a liberal approach to the EU enlargement policy“ на која свое учество зедоа Претседателот на АЛДЕ, г-динот Ханс Бан Баален, Потпретседателот на АЛДЕ, г-динот Илхан Ќочук (истовремено Европратеник и известувач на ЕП за Македонија), Потпретседателот на Либералната интернационала, г-динот Емил Кирјас, Претседателот на Либсен, г-динот Роман Јакиќ како и шефот на преговарачкиот тим на Црна Гора со ЕУ, г-дин Александар Дрљевиќ.

На тркалезната маса се дискутираше за процесот на преговори со ЕУ кои во моментов ги води Црна Гора, но и за можностите и евентуалните препреки кои произлегуваат од новата методологија за преговори која неодамна беше презентирана од страна на Унијата.

Делегација на Либсен беше примена и од страна на Претседателот на Црна Гора, г-динот Мило Ѓукановиќ.

На настанот присуствуваше членот на Извршниот одбор на ЛДП, Дејанчо Цветановски, кој истовремено е член и на Управниот одбор на Либсен.