Остануваме на патот за интеграција на Северна Македонија во Европската унија, но со силни заложби за владеење нa правото и реформа на правосудниот систем, а визијата за европска држава, рамо до рамо со големите државотворни европски народи е нашата голема идеја и дел од нашата платформа.

Сега е вистинско време за обединување на сите политички лидери и оставање на партиските интереси на сметка на државните. Потпишавме заеднички Манифест со кој сите заедно се обврзуваме на ефикасно водење на преговорите за пристапување во ЕУ, воедно сите лидери на политички партии се обврзуваат дека ќе настојуваат пристапните преговори да завршат во најкраток можен рок, а притоа целосно заштитувајќи го идентитетот, традицијата, јазикот и општествените вредности на граѓаните. Пред сите нас е историска шанса за продолжување на европскиот пат со глас за Европа во македонското Собрание. Сега треба да се направи чекор напред и да се донесе одлука која води кон побрзо членство во ЕУ. Овој Манифест е на линија на политиките на ЛДП, тој е добра основа за градење единство околу иднината на земјата и со него Собранието дефинира рамки на позиции по кои мора да постапуваат сите надлежни институции во преговорите со ЕУ.
За да може земјава да ја достигне подготвеноста за полноправно членство во 2030 година, политичките партии претставени во Собранието со своето делување се обврзуваат пристапните преговори да завршат под најповолните остварливи услови и во најкраток можен временски рок, потполно свесни за обврските кои произлегуваат од членството во ЕУ.
Манифестот сe објавува пред седницата за првата фаза на уставните измени односно за гласањето на потребата од промени на Уставот закажана за 18 август.
Во предлог-иницијативата што ја усвои Владата, а помина на собраниската комисија, се предлага бугарскиот и уште пет други народи да се додадат во Преамбулата од Уставот – хрватскиот, црногорскиот, словенечкиот, еврејскиот и египќанскиот народ.
На документот се потпишани 12 политички партии меѓу кои ЛДП, СДСМ, ДУИ, ДПА, ДОМ, Алијанса за Албанците, НСДП.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *