Со Германската министерка за образование, Бетина Старк-Ватцингер говоревме за либералните правци посветени на реформирање на македонскиот образовен систем.
Оваа соработка ветува мерки и концепт за зајакнување на образовниот систем на Северна Македонија, црпејќи инспирација од познатите образовни стратегии и програми на Германија.
Германскиот дуален образовен систем, комбинирајќи ги студиите во училница со обуката на работното место, беше од суштинско значење за да се осигури дека студентите се подготвени за работната сила.
Воведувањето сличен систем во Македонија и мерка за гарантирано работно место на најдобрите студенти може драстично да ја подобри подготвеноста за работа и да ја намали невработеноста кај младите.
Германија е лидер во образованието СТЕМ (наука, технологија, инженерство и математика) и во изминатиот период се инвестирани над 20 милијарди. Соработката со германските институции може да помогне во воведувањето на иновативни наставни методи и наставни програми во македонските училишта, поттикнувајќи генерација на мислители кои се запознаени со технологијата.
Зајакнувањето на програмите за размена на ученици и наставници меѓу двете земји може да обезбеди вредна меѓународна изложеност, споделување на најдобрите практики и поттикнување на подлабоко културно разбирање.
Фокусот на Германија на одржливост може да послужи како модел за македонските училишта, обезбедувајќи нашите ученици да ја разберат важноста на одржливите практики во секое поле, инклузувно образование и еднакви можности, училиштата ги одбираат своите приоритети до Министерството за образование и се формираат системски буџети.
Согласно концептот на ЛДП парите да го следат развојот на ученикот и наставниот кадар.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *