♻️ На иницијатива на нашата советничка во Општина Зелениково, Жаклина Николовска, супер херојот Нула ги посети учениците од ООУ „Марко Цепенков” во Зелениково.
🗣️Потребни се долгорочни решенија за подобри резултати во подигнувањето на јавната свест за заштита на животната средина.
👥Преку едукативната програма „Караван на супер еко херои” ги запознавме учениците со придобивките од контејнерите за електронска и за електрична опрема, поставени со наша соработка и желба во реализацијата на концептот „Zero waste” (Нула отпад) во Зелениково.
🪫 Електричниот и електронскиот отпад и отпадните батерии дејствуваат како токсичен отпад, но нивното несоодветно третирање, уништување и депонирање доведува до испуштање тешки метали во воздухот, водата и во почвата, кои сериозно влијаат на здравјето на граѓаните и воопшто на квалитетот на животната средина.
🔋 Овој отпад содржи екстремно токсични, често канцерогени супстанции, кои доведуваат до оштетување, пред сè, на мозокот, срцето, бубрезите, белите дробови, а влијаат и на зголемување на крвниот притисок и проблеми во репродуктивниот систем кај луѓето.
🙌🏻Затоа е важно соодветно да се отстрануваат и елиминираат, тоа не е само наша обврска, тоа треба да е колективен влог и напор на сите нас, граѓаните, родителите но и учениците.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *