🌍🤝👩🏻‍🦽Денес, на овој значаен 3-ти декември— „Обединети во акција за спасување и постигнување на целите за одржлив развој за, со и од лицата со попреченост“, ја нагласува нашата колективна определба за инклузивност и одржлив напредок.
📊 Во Македонија:

🟣Приближно 10% од нашето население живее со некаква форма на попреченост.

🟡Само 35% од возрасните со попреченост се вработени, наспроти 75% од оние без попреченост.
🔵Образовните можности за децата со попреченост се сè уште ограничени, со само 50% запишани во основно образование.
✔️Поголеми можности за вработување на лицата со попреченост.
✔️Сеопфатна пристапност во јавните простори и транспортот.
✔️Инклузивни образовни системи кои се грижат за потребите на сите деца.
🫶Да изградиме свет во кој секој поединец, без разлика на неговите способности, ќе може целосно и еднакво да учествува. Потребно ни е општество кое вистински ги цени различностите и вклученоста.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *