Close

Либерално Демократска Партија

Category: Новости

Зајкова: Очекувам едногласна поддршка за законот за субвенциониран студентски оброк

Зајкова: Очекувам едногласна поддршка за законот за субвенциониран студентски оброк

Почитувани ,

Либерално-демократската младина во 2018-та година до Владата достави разработена иницијатива, која предвидува можност за субвенционирање на здрав оброк на секој студент.

Утре нашата иницијатива во форма на Предлог – Закон ќе биде поднесена до Собранието на Република Северна Македонија, при што очекуваме истиот да биде ставен на дневен ред, а потоа и да добие поддршка од сите пратеници.
Согласно предлог –законот, студентите за значително пониска цена ќе можат да се хранат во рестораните кои што ќе потпишат договор со Министерството за образование и наука за субвенционирање на студентскиот оброк.
Субвенционирани ќе бидат само здравите оброци, а од пакетот ќе бидат исклучени газираните пијалаци и брзата храна.
Право на субвенциониран оброк ќе имаат редовните студенти на додипломски студии на државните и на приватните универзитети, државјани на Република Северна Македонија, кои се регистрирани во системот.
Регистрирањето би се вршело после периодот на запишување на секоја студиска година, преку пријавување на телефонскиот број што го користи студентот и негово внесување во системот.
Субвенционираниот износ во сума од 120 денари дневно, ќе биде на товар на државата и ќе се исплаќа на давателите на услуги кои што услужиле студент, на почеток на тековниот месец за претходниот месец, по изготвена фактура од нивна страна доставена до Министерството за образование и наука.
Оваа можност студентите ќе имаат право да ја користат од понеделник од петок од осум часот наутро до 20 часот навечер. А истата нема да важи за време на зимскиот и летниот распуст, во празнични и во неработни денови.

Студентите се иднината на нашата земја, и заслужуваат да ги имаат истите придобивки како нивните врсници во Европа. Сите студенти имаат право на квалитетен живот.

ЛДП: Битката за човекови права подразбира услови за талентитаните млади да бидат успешни во Македонија

ЛДП: Битката за човекови права подразбира услови за талентитаните млади да бидат успешни во Македонија

Темата на денешниот Меѓународен ден на Човековите Права како да им е посветен на младите од Македонија кои со својата одлучност под слоганот „Нема правда – нема мир“ беа предводници на „Шарената револуција“ која авторитаризмот во нашата земја го замени со отворена демократија и ги врати перспективите за преобразба на државата во модерно европско општество.

„На денешниот ден Либерално-демократската партија потсетува дека борбата под тој слоган не престанува и дека од неа нема откажување! Нема откажување од слободата на говор, слободата на медиумите, транспарентноста, отчетноста и владеењето на правото. Нема откажување од рамноправноста пред законот, нема откажување од неказнивоста, нема откажување од создавањето на еднакви можности за сите, особено за младите луѓе кои сакаат да останат да живеат во Македонија“ истакна претседателот на ЛДП Горан Милевски.

„Како либерални демократи се залагаме за слобода на движење како загарантирано човеково право. Сепак, за држава како Македонија, круцијално е квалификуваните млади луѓе со стекнато искуство во странство да се вратат во Македонија и го искористат своето знаење. Македонија има проблем со ‘одливање на мозоци’, но има уште поголем проблем со наоѓање начини да ја врати дисјаспората. Меѓу причините поради кои младите мигрираат се и образовниот и професионален напредок, кои доколку искористени правилно можат да служат како интелектуален капитал за развој на Македонија. Мора да вложиме уште поголеми напори Македонија да го подобри 129-тото место на ранг-листата на Светскиот економски форум (2017) за компетитивност на земјите, во однос на способноста да ги задржи талентираните луѓе“ е ставот на Андреа Угриновска, претседателка на Советот на човекови права на ЛДП.

Либерално-демократската партија го смета претприемачот као централен дел од економијата. Токму младите луѓе се дигитални претприемачи на кои им требаат услови ослободени од административни стеги за креирање на претприемништва кои ќе одговараат на потребите на пазарот но и ќе се одржливи и корисни за општеството. Оттаму и континуираното залагање и придонес на ЛДП за креирање на поволна клима за поддршка на малите и средни компании кои се главни двигатели на економијата.

„Многу од младите во дијаспората го чекаат правиот момент да се вратат во Македонија. Дома си е дома. Многумина од нив следат будно што се случува во државата, како напредува, на каде се движи – и тоа има клучна улога во одлуката дали ќе се вратат. Македонија ќе има шанса за успех ако успее да врати дел од својата стручна и обучена дијаспора дома“ потенцираше Угиновска.

ЗАЈКОВА: ПАТОТ НА МАКЕДОНИЈА Е ДЕФИНИТИВНО ВО ЕВРОПА

ЗАЈКОВА: ПАТОТ НА МАКЕДОНИЈА Е ДЕФИНИТИВНО ВО ЕВРОПА

Иднината на Западен Балкан е интеграција во ЕУ, заклучија на средбата ЛДП, подмладокот на партијата ЛИДЕМ од Македонија и Нова Странка од Србија.

„На средбата дискутиравме за процесите за влез во ЕУ на двете земји, Македонија и Србија, така што сите земји од Западен Балкан припаѓаат на европското семејство бидејќои негуваат либерални и европски вредности. Патот на Македонија е дефинитивно во Европа затоа очекуваме позитивен исход за нас на самитиот кој следи. Односно нашата земја да добие препорака за отпочнување на пристапни договори за ЕУ и очекуваме ратификација на потоколот за влез на земјата во НАТО“ истакна Моника Зајкова, потпретседателката на ЛДП.

Марко Живковиќ од Нова Странка од Србија истакна дека двете партии заедно работат активно за заеднички цели, тоа е двете земји и Македонија и Србија, да бидат модерни и силни земји на кои местото им е во ЕУ, со почитување на европски вредности и поквалитетен живот на младите во овој регион.

„Србија, како и Македонија со години работи на приклучување на ЕУ, така што неколку години моменталната власт не е заинтересирана за креирање на политики за потребите за влезот во Унијата. Популистите не можат да прават реформи за ЕУ, затоа ние либералите сме тие кои може да го трасираме европскиот пат. ЛДП има поддршка од нас како партија и се надеваме на одлични резултати следните избори“ вели Живковиќ.

ЛДП и Нова странка, ќе потпишат Меморандум за меѓусебна соработка кој ќе ги опфаќа процесите кои следат.

„Оваа средба за нас беше од особено значење, затоа што Нова странка од Србија се наш долгогодишен партнер во остварување на либералните идеи со целосна интерграција на земјите од Западен Балкан во ЕУ каде што припаѓаме како земји“ Димитар Ванчов, Либерално Демократка Младина – ЛИДЕМ.

Дел од активностите на Андреа Угриновска, Претседателка на Советот за човекови права на ЛДП

Дел од активностите на Андреа Угриновска, Претседателка на Советот за човекови права на ЛДП

Дел од активностите на Андреа Угриновска, Претседателка на Советот за човекови права на ЛДП

Неодамна се вратив од Јужна Африка каде што имав чест да заседавам со Генералното Собрание на IFLRY – International Federation of Liberal Youth Додека она што пред неколку децении се случувало во Јужна Африка со расната сегрегација е можеби неспоредливо со различните сегрегации во Македонија, еден елемент е ист: граѓани на истата држава не се третирани еднакво пред законот. Заради нивниот етнички, расен, сексуален, родов идентитет, работен и национален статус, инвалидитет, социо/економска состојба. Последниот пример во Македонија што упатува на ова е враќањето на амнестиите. Јужна Африка е еден пример каде што можеме да видиме до каде може да стигне расната, религиозната и етничката сегрегација, и какви последици може да има кога сите граѓани не се еднакви пред законот. Ако Јужна Африка може да води успешна борба против тврдокорната расна сегрегација, тогаш и ние може да изградиме Македонија со силна правна рамка, каде што сите ќе се третирани на ист начин.Поразговарав со Luyolo Mphithi – од неодамна избран како член на парламентот на Јужна Африка. #РазмислувајРазлично Либерално Демократска Партија ЛДП

Posted by Andrea Ugrinoska on Thursday, December 5, 2019
Интервју со г-дин Жан-Жак Флао

Интервју со г-дин Жан-Жак Флао

Жан-Жак Флао, од белгиската сестринска партија на ЛДП – влијателното и моќно – Реформистичко движење, од каде доаѓа и претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел и премиерката Софи Вилемс
Говори за неговите, и на неговите сопартијци потези за добивање на преговори на Македонија со ЕУ, како и за политичката мапа на Европа, по повлекувањето на Меркел и доминацијата на Макрон – од која зависи и проширувањетo.

ЛДП во Кочани: Трибина “Размислувај различно“

ЛДП во Кочани: Трибина “Размислувај различно“

Вчеравечер (04.12.2019), во Кочани се одржа трибина на Либерално-демократската парија, на која како панелисти настапија Претседателот на ЛДП, Горан Милевски, како и Потпретседателите Јулиана Николова и Зоран Шапуриќ.
На трибината беа отворени неколку теми, од значење за ЛДП, како што е екологијата, образованието, економијата и т.н.
Покрај своите излагања на одредени теми панелистите одговараа и на прашања од присутните граѓани.

Дел од атмосферата во Кочани низ фотографиите кои следат

Меѓународна конференција “EU Accession Process – What Next?”, во организација на ЛДП и ALDE Party – Liberals and Democrats for Europe, помогната од FNF East and Southeast Europe

Меѓународна конференција “EU Accession Process – What Next?”, во организација на ЛДП и ALDE Party – Liberals and Democrats for Europe, помогната од FNF East and Southeast Europe

Во неделата, 01.12.2019 год, во хотелот DoulbeTree by Hilton, се одржа Меѓународна конференција “EU Accession Process – What Next?”, во организација на ЛДП и ALDE Party – Liberals and Democrats for Europe, помогната од FNF East and Southeast Europe.
На конференцијата, како панелисти, учествуваа еминентни гости како:
Илхан Ќучук, Пратеникот во европскиот Парламент и известувач за Македонија, Потпретседател на ALDE Party – Liberals and Democrats for Europe
Роман Јакиќ, поранешен министер за одбрана и Претседавач на LIBSEEN
Жан Жак Флао, поранешен пратеник, претседател-MR International
Ивана Туфегџиќ, Пратеник, независна
Ангелка Пеева-Лауренчиќ, поранешен пратеник, генерален директор на „Image PR“
Јулиана Николова, Пратеник, Потпретседателка-ЛДП
На два различни панели учесниците ги изнесоа своите гледишта во врска со моменталната состојба во ЕУ во однос на процесот на проширување, како и перспективите на нашата држава во рамките на тој процес.
Дел од атмосферата низ следните фотографии

7-мо Собрание на ОО на ЛДП Битола

7-мо Собрание на ОО на ЛДП Битола

На 24.11.2019 година (недела), во просториите на стариот народен театар во Битола, со почеток во 13:00 часот, се оддржа 7-то годишно изборно Собрание на Општинската организација на ЛДП – Битола.

Пред самиот почеток на Собранието беше одржана и голема трибина под мотото “Размислувај различно“ во присуство на над 450 гости. По завршувањето на трибината, делегатите продолжија со работа предвидена со Дневниот ред за Собранието.

Присутните делегати, меѓу другото, имаа можност да расправаат по предлог-извештајот за работата на Општинската организација помеѓу двете Собранија.

Исто така, расправаа и ги усвоија и предлог-правците за работа на општинската организација во наредниот период.

На 7- то Собрание на Општинската организација на ЛДП Битола, присуствуваа 120 делегати кои гласаа и за нов состав на Општинскиот одбор на Општинската организација кој во престојниот четиригодишен мандат ќе ја води Општинската организација и кој во наредниот период ќе брои 40 члена, како и за нов состав на Надзорниот одбор составен од 5 члена.

Александар Касапов е реизбран за Претседател на ОО на ЛДП Битола .

Дел од атмосферата на Собранието можете да проследите низ фотографиите во прилог.ЛДП ќе бара првото поглавје кое ќе се отвори во пристапните разговори со ЕУ да биде за екологија.

ЛДП ќе бара првото поглавје кое ќе се отвори во пристапните разговори со ЕУ да биде за екологија.

На трибината во Битола „Размислувај различно, либерално кон Европа”, лидерот на ЛДП и министер за локална самоуправа Горан Милевски нагласи дека отворањето на поглавјето за екологија ќе овозможи побрзо отворање на ЕУ-фондовите за екологија.

„Документот што Франција го нуди за пристапни преговори, поглавјата како важен сегмент и фондовите содржани во соодветното поглавје овозможуваат, и затоа ние како партија ќе предложиме, нашата држава да инсистира, а тоа ќе го бараме и од Европската Унија, првото поглавје што треба да се отвори со Република Северна Македонија да биде поглавјето за екологија. Ние сметаме дека час поскоро треба да се отворат фондовите во оваа област. Екологијата е тема и проблем за кој сите треба да се заложиме, тој проблем со сопствени средства не можеме да го решиме и затоа потребни се европските фондови“ истакна Милевски.

Во делот на битката со загадувањето Милевски вели дека Битола треба да има јавно претпријатие за топлификација, како би можел дел од градот да се грее на топлинска енергија, дел на гасификацијата, а онаму каде што нема да може ниту едното, ниту другото, таму да се дадат инвентор клими.

Милевски на денешната трибина во Битола зборуваше и за идејата за изградба на покриен базен во Битола, за која како што рече веќе разговарале со ЕСМ, но истакна дека општината нема проект за тоа.

Претседателот на Советот на општина Битола Валентин Груевски реферираше што се  направиле како локална власта заедно со СДСМ и коалиционите партнери, но рече дека и треба да бидат самокритични, наведувајќи дека некои работи се движат многу споро, заради одредени бирократски работи.

Груевски ги наброи успесите на ЈП „Пазари“, првото јавно претпријатие кое ќе произведува електрична енергија за свои потреби, и ги покачи платите за 8%. ЈП „Нискоградба“ кое ги врати долговите на претходниците од 500.000 евра, и ги покачи платите за 6%, а се осврна и на вложувањата во градинката „Мајски цвет“ од над 150.000 евра. Обновени тоалети, шкафчиња, клима уреди, нови теписони, нови играчки, нови кујни.

Но, иако ЛДП е дел од централната и локалната власт Груевски со критики предупреди на слабостите и на состојбите во кои треба да се подобрат.

„Ако се завршиме само со фалби и убави работи, тогаш нема да бидеме различни. Ама ние сме различни и размислуваме различно и си ги признаваме грешките. Мислам дека во овој период и централната и локалната власт мораа да бидат малку побрзи и поодлучни во донесувањето на некои одлуки. Премногу сме спори во донесувањето на одлуките. Администрацијата ни е преспора, ги малтретираме граѓаните со непотребни процедури. Недозволиво е ако законскиот рок е 10 дена, да добиете одговор после 25 дена. Ни треба многу повеќе храброст, ни треба фантазија во управувањето, ни треба нешто различно од досегашното, да вклучиме повеќе млади луѓе, кои ќе носат одлуки, а не да бидат обични писари. Надменост, ароганција, лажни големини, инает, суети кои реално ги има под итно треба да се остават дома. Треба да разбереме дека сите сме во функција на граѓаните , а не се граѓаните во наша функција. Или по онаа народната „Анџија и меанџија пак ќе се сретнат“, рече Груевски на  трибината во Битола.

На трибината зборуваше и Зоран Шапуриќ директор на инспекторатот за земјоделие, кој се осврна на некогаш започнатиот колекторски систем на Пелистер, кој се градел со странски пари, но дека потоа тој проект се стопирал, а вели дека е време работите да продолжат, за да се обезбеди чиста животна средина.

Пред присутните се обрати и пратеничката Јулијана Николовска која рече дека мора да се работи на подобар образовен систем, за да имаме компетитивни млади луѓе кога ќе излезат на пазарот на трудот да си најдат работа.