Close

Либерално Демократска Партија

Tag: LDP

Ние сме ветерницата што ги движи работите напред, либерално кон Европа

Ние сме ветерницата што ги движи работите напред, либерално кон Европа

ЛДП од трибината во Центар:

Позитивни промени во општеството и исполнувања на сите поглавја на ЕУ за нашата земја беа
главните теми за кои се дискутираа пред членовите на втората граѓанска трибина на ЛДП,
„Размислувај различно, либерално кон Европа“ во Даре Џамбаз во Скопје.
На трибината на сите учесници добредојде им посака Андреј Јосифовски, претседателот на
општинската организација на ЛДП од Центар како и специјалниот гостин од Словенија, Роман
Јакиќ, политичар и претседател на LIВSEEN којшто на сите им порача дека Македонија не е
сама во Европа.
„Во Европа не сте сами, не е Европа само Франција, туку Европа се 28 самостојни и суверени
држави која одлучуваат сами, но сепак под чадорот на ЕУ. Морам да ви кажам дека, лично јас,
како словенечки политичар заедно со моите колеги од останатите 27 држави, бевме шокирани
кога чувме дека Македонија не може да ги започне преговорите со ЕУ“ вели политичарот
Јакиќ.
„Иновативна Европа, хакатон за безбедноста“ е конференцијата која се организира во
Македонија за аспирациите на земјата во НАТО под палка на др. Рajнер Адам директор на
Фондација Фридрих Науман за ЈИЕ кој на трибината рече:
„Ние како Либерална партија многу силно го подржуваме членството на Северна Македонија
во ЕУ и НАТО, токму тоа го имаме документирано во нашите одлуки во партијата. Можеме да
кажеме дека не сме многу среќни што вашата земја имаше француско вето и со тоа беше
одбиена за преговорите со ЕУ“.
Да не гледаме црно и бело поточно само лево или десно, потребна е шареноликост во
политиката, да се обидат за младите кои ќе останат во земјата сите да им се даде еднаква
шанса порача потпретседателката на партијата, Моника Зајкова.
„Кога имаме време кога треба да се случуваат промени, едните дигаат ѕидови други градат
ветерници, ЛДП е онаа која ќе ги гради ветерниците на различни размислувања. Треба да
престанеме со голиот популизам и лажните ветувања, на пример ќе ги вратиме младите, ќе
направиме ветинг, туку сите да изградиме една држава која размислува различно и која што
нуди еднакви права за сите но и правичност за сите пред законот“ потенцираше Зајкова.
Емил Кирјас, потпретседател на Либералната Интернационална, пред присутните повтори дека
било шокантно за сите политичари дека Франција во последен момент го променила ставот за
да даде зелено светло за Македонија во ЕУ. Тој потенцираше дека треба сите заедно да сме
сплотени и заедно да градиме подобро општесто.
„Верувам и убеден сум дека имаме капацитет и сакам да ве охрабрам да не се откажувате туку
секоја пречка што ќе застане пред вас како личности и пред нас, како партија и како држава да
ја гледаме како предност која што ќе ни овозможи да бидеме посилни и помоќни, мали сме
ама сплотени можеме. Во Европа ќе не сакаат ако влеземе со сопствен став. ЛДП има сопствен
став, да не се срамиме и да размислуваме да го кажеме гласно“ нагласи Кирјас.
Претседателот на партијата, Горан Милевски, рече дека ЛДП се залага за подобра иднина на
граѓаните како и до сега, покрај многубројните проблеми со кои се соочуваме сите во
моментот еден од најактуелните и значајни проблемие е решавање на проблемот со
загадувањето. Според него најважно е да го најдеме и спречиме причинителот за загадување
на воздухот во Скопје и целата држава.
„Не може 30 години наназад сите да се чудиме од каде е изворот на загадување на Скопје,
сите да се жалиме дека во Скопје не се дише, а никој не презема мерки тоа да се промени.
Една од нашите заложби е да се детекриаат проблемите, државата да оддели средства, да
помогне во поддршката на луѓето кои живеат во урбаните средини за поквалитетен живот“
истакна претседателот Милевски.
Во следниот период Либерално-демократска партија низ Македонија ќе организира трибини
на кои пред своите членови ќе ги потенцира своите либерални вредности и ќе ги натера
граѓаните да размислуваат различно и да ги споделат своите ставови.

Размислувај различно

Размислувај различно

Вчера (06.10.2019), Централниот одбор на ЛДП донесе одлука партијата да започне со кампања низ Македонија под слоган: Размислувај различно – Либерално кон ЕУ.

Со размислувај различно, сакаме да ги потенцираме либералните вредности, но исто така да ги чуеме и мислењата на граѓаните, преку директните средби и трибините кои ќе ги организираме во 30 градови низ републиката, со цел заеднички да одлучиме со кои вредности ќе го трасираме патот на државата кон Европа.

Подготвуваме 6 големи трибини, 16 помали и 30 средби со граѓани ширум републиката.

Воедно во периодот кој следи ЛДП ќе поднесе и низа Предлог- законски решенија.

Дејанчо Цветановски, член на ИО на ЛДП, на Конференцијата “No Democracy Without accountability” во Брисел

Дејанчо Цветановски, член на ИО на ЛДП, на Конференцијата “No Democracy Without accountability” во Брисел

Во периодот од 16 до 19 Септември 2019 год., членот на Извршниот одбор на Либерално-демократската партија, г-динот Дејанчо Цветановски, оствари работна посета на Брисел, Белгија.

Во рамките на посетата присуствуваше на Регионалната Академија на Експерти, организирана од страна на ЕНОП-Европската мрежа на политички фондации (ENOP-European Network of Political Foundations), Регионалната канцеларија за ЈИЕ на НДИ-Национален Демократски Институт (NDI-National Democratic Institute) и ЕЛФ-Европски Либерален Форум (European Liberal Forum) на која се разгледуваа идни можности за зајакнување на интегритетот на политичките партии, вклучително и на Либерално-демократската партија.

На маргините на академијата, беа остварени средби со претставници на ЕНОП, НДИ и ЕЛФ на кои беа договорени конкретни чекори за нивна идна соработка со ЛДП

На 17.09.2019 god., г-динот Цветановски присуствуваше на конференцијата “No Democracy Without accountability” организирана по повод одбележувањето на меѓународниот ден на демократијата, која се одржа во Европскиот Комитет на Региони при Европската унија (European Committee of the Regions).

Iсто така, од страна на г-дин Цветановски, беше остварена посета и на седиштето на АЛДЕ-Алијансата на Либерали и Демократи за Европа (ALDE – Alliance of Liberals and Democrats for Europa) каде оствари средба со г-динот Ендрју Бургес (Andrew Burgess), политички советник на Претседателот на АЛДЕ, г-динот Ханс Ван Бален (Hans Van Baalen).

На средбата, меѓу другото, беше разговарано за големиот успех кој АЛДЕ го оствари на неодамнешните Европски избори, кога речиси двојно го зголеми бројот на пратеници во Европскиот парламент. Притоа, од страна на г-динот Цветановски, беа пренесени честитки за остварениот изборен резултат од Претседателот на ЛДП, г-динот Горан Милевски.

Исто така, беше разговарано за продолжување и продлабочување на успешната соработка помеѓу ЛДП и АЛДЕ, како и за претстојниот Конгрес на АЛДЕ закажан за крајот на Октомври оваа година, во Атина, Република Грција, на кој ЛДП ќе присуствува со своја делегација.

На средбата пак што ја имаше со Балинт Геваи(Bàlint GYEVAI) – Генерален Секретар на Лајмек- младите европски либерали (LYMEC – European Liberal Youth), г-динот Цветановски се запозна со подготовките за нивниот следен Конгрес кој ќе се одржи наредната пролет во Скопје , каде како коорганизатор и домаќин ќе биде Либерално-демократската младина ЛиДеМ.

Груевски: Не може Копанки да е приватен објект

Груевски: Не може Копанки да е приватен објект

Денеска на прес конференција во општината, претседателот на Советот Валентин Груевски рече дека граѓаните на Општина Битола имаат право да ја знаат вистината за Копанки и имаат право да знаат што се случувало во минатото, но, како што рече  без лаги, без конструкции, без извртувања на тезите.

„Копанки во овој момент, до правосилноста на решението е приватен објект, сопственост на здружение на граѓани, во кое здружение, можете да станете член само ако Ви дозволат од здружението, бидејќи така пишува во нивниот статут.
ПСК Пелистер станал СОПСТВЕНИК на Копанки во 2016, кога сопственоста му била впишана во Централниот регистар и во Катастарот. Значи, Копанки е нивно, тие се сопственици на објектот, не се корисници, не се закупци, не одржувачи на објектот, туку сопственици.
Дали е исправно, законски, морално, етички Копанки да биде приватен објект. Според мене не е, и не треба да дозволиме да биде така.

На вчерашната прес конференција, координаторот на ВМРО ДПМНЕ, отворено застана на страната на неправдата, и користејќи неколку лаги, проба да ја изманипулира јавноста.

Неговата изјава дека во минатиот состав сум гласал да му го препишиме Копанки на ПСК Пелистер е чиста манипулација, и јас во најмала рака очекувам и барам јавно извинување.

Во минатото, три пати сме гласале на оваа тема. Првиот пат, веднаш по опожарувањето, кога побаравме еден милион денари од советот, ВМРО ДПМНЕ гласаше против, втор пат кога изградбата на Копанки ја ослободивме од плаќање на комуналии, кога Копанки беше далеку од приватизација, и трет пат во овој совет кога јасно и гласно кажавме дека сме спремни да одвоиме 100.000 евра за негова реконструкција, ама ако имаме чисти должничко доверителски односи.

За приватизација на Копанки немаме гласано, ниту пак Советот имал и има таква надлежност.
На крајот да ги демантирам конструкциите со кои се плашат граѓаните.
Копанки во овој момент е приватизиран, ние немаме намера да го приватизираме.
Имаме да намера брзо да го изградиме и да остане планинарски дом.
Имаме намера веднаш по завршување на постапката да го побараме од државата и да стане општински.
Имаме намера цените во него да бидат пристојни и достапни за сите граѓани“ рече претседателот на Советот Валентин Груевски.