Во рамките на ЛДП како политичка форма на организирање на женскиот дел на членството дејствува Форумот на жени на ЛДП.

Целите, задачите, принципите на организирање и начинот на работење на Форумот на жени се регулира со Програма и со Правила за работа кои се во согласност со Програмските определби и Статутот на Партијата.

Форумот на жени на ЛДП се организира на територијален принцип. Територијалниот принцип на организирање вклучува:

 • Општински организации на Форумот на жени на ЛДП;
 • Организација на ниво на држава.

 

ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА ФОРУМОТ НА ЖЕНИ НА ЛДП

 • Развој на македонското општество и држава и одбрана на нејзиниот суверенитет и интегритет;
  Развој на демократските процеси во македонското општество;
 • Развивање на политичка култура кај жените и воопшто граѓаните на Република Северна Македонија;
 • Функционирање на Република Северна Македонија како граѓанска држава чиј суверенитет произлегува од граѓанинот;
 • Јакнење и обединување на либералното, демократско и реформско движење и одбрана на основните вредности на либералната демократија;
 • Заштита и унапредување на индивидуалните слободи и права на граѓанинот и граѓанката;
 • Заштита, унапредување и промовирање на женските граѓански и политички права;
 • Интеграција на државата во европските и евроатлантските економски, политички и безбедносни системи;
 • Промовирање на европските стандарди во сите сфери на живеењето;
 • Постигнување родова еднаквост;
 • Измени на Изборниот Законик и регулативи за родова еднаквост и застапеност, односно издејствување на квота 50% на застапеност но и на вклученост во законодавната власт;
 • Обврзувачки и значајни квоти од родова перспектива, за кандидати за градоначалнички и за партиципирање во извршната власт;
 • Активно учество на жените во политичкиот живот и во процесите на креирање на политики со сите сфери на општествено-економското делување;
 • Заложба за почитување на различностите и санкционирање на директна и индиректна дискриминација по секој основ, системска поддршка и унапредување на правата на ранливите и маргинализирани групи.

ОРГАНИ НА ФОРУМОТ НА ЖЕНИ НА ЛДП

 • Собрание на Форумот на жени на ЛДП
 • Централен одбор на Форумот на жени на ЛДП 
 • Извршен одбор на Форумот на жени на ЛДП 
 • Надзорен одбор на Форумот на жени на ЛДП
 • Претседателка на Форумот на жени на ЛДП 
 • Генерална секретарка на Форумот на жени на ЛДП 

Документи

Biljana-Avramovska-2-1

Билјана Аврамоска Ѓореска

Претседателка на
Форум на жени на ЛДП

Активности и Новости

ЛДП-Форум на жени: Панел дискусија “Што треба да знаеме за медикаментозниот абортус!“

ДА за воведување медикаментозниот абортус. Регистрирање на лековите со кои тој се врши и нивно вметнување на Позитивната листа на лекови на товар на Фондот за здравствено осигурување – е
Прочитајте повеќе

ЛДП Форум на жени – НДИ: Унапредување на родовата еднаквост преку политичко учество на жените!

Во рамките на проектот #WomenLead: , кој се реализира со финансиска поддршка од Шведската агенција за меѓународен развој и соработка (SIDA) и NDI North Macedonia беше одржана обука за потенцијатлните
Прочитајте повеќе

Форумот на жени учесник во проектот „Практикувај Демократија“ спроведуван од ВФД, во соработка со Форумот за разумни политики и со поддршка од British Embassy Skopje

Во рамките на проектот „Практикувај Демократија“ спроведуван од ВФД, во соработка со Форумот за разумни политики и со поддршка од British Embassy Skopje беше одржана обука за ефективни комуникации од
Прочитајте повеќе

Форум на жени на ЛДП: Семинар на тема: „Како до ефикасни и ефективни политики“ со поддршка на Фридрих Науман Фондацијата!

Успешно организиран и спроведен семинар на тема: „Како до ефикасни и ефективни политики“ кој се одржува во Велес со поддршка на Фридрих Науман Фондацијата! На почетокот свое излагање имаше претседателката
Прочитајте повеќе

Форумот на жени на ЛДП, учесник на меѓународна конференција во Сараево, БиХ

Родова еднаквост, дискриминација врз основа на пол, меѓународни стандарди и можни насоки на дејствување, како и „Економско и политичко зајакнување на жените“ преку застапеноста на жените во законодавните тела, беа
Прочитајте повеќе

Форум на жени на ЛДП: Едукација за сопственото здравје и сеопфатен третман

Грижа за сопственото здравје, навремена дијагностика и сеопфатен третман и поддршка! Одлична едукација со нашите денешни говорници : д-р Илија Нешковски Билјана Стевкова Зборувавме за важноста од рано детектирање, превенција,
Прочитајте повеќе

(Видео) Иницијатива на Форумот на жени на Либерално-демократската партија

Форумот на жени на Либерално-демократската партија: Таблетарната терапија за прекин на бременост да биде дел од позитивната листа на лекови Во насока на континуирана грижа за правата и здравјето на
Прочитајте повеќе

Работен состанок ЛДП – НДИ: Добрата соработка треба да продолжи.

Денес во просториите на Либерално Демократска Партија ЛДП се одржа работен состанок на кој присуствуваа претседателката на ЛДП, Моника Зајкова, членовите на работната група за родова еднаквост од ЛДП, Билјана
Прочитајте повеќе

Меѓународна конференција: “Политичко учество на жените од либералните партии од западен Балкан“

Од 23.03 до 25.03 во Сараево, Босна и Херцеговина, во организација на Фондацијата “Борис Дивковиќ“ и либералната партија од БиХ – “Наша странка“, се одржува меѓународна конференција на тема –
Прочитајте повеќе

УСПЕШНА ПРИКАЗНА

Билјана Аврамоска Ѓореска
Претседателка на Форум на жени на ЛДП

Евдокија Тасевска
Генерална секретарка на Форум на жени на ЛДП
Моника Зајкова
Потпретседателка на ЛДП Пратеничка во Собранието на РС Македонија
Јулиана Николова
Потпретседателка на ЛДП Директорка на ЈП “Национални шуми“
Верица Буралиева
Претседателка на ОО на ЛДП Сртумица Советничка во советот на Општина Струмица
Соња Ѓорѓиева

Советничка во Советот на Општина Виница
Силвана Трбогазова Претседателка на ОО на ЛДП Аеродром, Советничка во Советот на општината
Марина Чорбеска
Претседателка на ОО на ЛДП Кисела Вода, Советничка во Советот на општината
Ана Савеска

Советничка во Советот на Општина Кичево
Рената Арнаудова

Советничка во Советот на општина Охрид

Членки на Извршен одбор на Форумот на жени на ЛДП

bag-removebg-preview1

Билјана Аврамоска Ѓореска

Претседателка

edi12-removebg-preview

Евдокија Тасевска

Генерална секретарка

Ane_C-removebg-preview1

Андријана Цветановска

Членка на ИО

STEFKOVA1-removebg-preview

Билјана Стевкова

Членка на ИО

Марина-Чорбеска-removebg-preview

Марина Чорбевска

Членка на ИО

Aneta-Eftimovska

Анета Ефтимовска

Членка на ИО

LIDIJA_G1-removebg-preview

Лидија Ѓошевска

Членка на ИО

thumbnail__1_-removebg-preview1

Весна Миркова

Членка на ИО

TRBOGAZOVA1-removebg-preview1

Силвана Трбогазова

Членка на ИО

ZAKI-removebg-preview

Жаклина Николовска

Членка на ИО

kate_hristova-removebg-preview1

Катерина Христова

Членка на ИО

Magdalena_Andova-removebg-preview1

Магдалена Андова

Членка на ИО

thumbnail__2_-removebg-preview1

Наташа Тодоровска

Членка на ИО

LDP-symbol

Јасмина Мицовска Станкоска

Членка на ИО

LDP-symbol


.

Членка на ИО

CV-а на членките на Извршниот одбор на Форумот на жени на ЛДП

Билјана Аврамоска Ѓореска е родена 1974 година во Скопје. Во 1999 година дипломира на Правниот факултет “Јустинијан Први” при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Во периодот  од 2009 година до 2010 година завршува втор циклус на студии на Центарот за безбедносни студии во Женева, Швајцарија, при што се здобива со научен степен Магистер по меѓународна и европска безбедност.

Во 2011 година ја завршува  Школата за јавни политики „Мајка Тереза”.

Во рамките на својот работен ангажман има посетувано бројни обуки, курсеви, семинари, како и учествувано на бројни конференции.

Од 2019 година е Директорка на Агенција за пошти. 

Авторка е на една книга и коавторка. на повеќе научни и стручни трудови објавени во земјата и во странство.

Членка на Либерално Демократската Партија од 1998 година.

1999 година  – 2002 година –  Претседателка на М.О.106 при О.О.Кисела Вода на ЛДП.

2000 година  –  2004 година –  Членка на Извршниот и Централниот Одбор на ЛиДеМ. 

2006 година   – Кандидатка за пратеничка на парламентарните избори.

Од 2007 година   – Членка на Централниот одбор на Либерално Демократска Партија.

2009 година  – Кандидатка за советничка на локалните избори.

2011 година  – Кандидатка за пратеничка во И.Е. 1 на парламентарни избори.

Од 2016 година  – Членка на Извршниот Одбор на Либерално Демократската Партија

Актуелна Претседателка на Форумот на жени на ЛДП (2019- 2021 година)

Говори англиски јазик.

 

Евдокија Тасевска дипломирала на Факултетот за економика и организација на преприемништво/ Менаџмент на организација.  Вработена во А.Д.Макпетрол како шеф на одделение за безбедност и здравје при работа.

Членка на Либерално Демократска Партија од 1997 година. 

Членка  на Извршниот Одбор  на ЛДП Центар од 1997 до 2017 година.

Подпретседателка на О.О.  на ЛДП Центар  од 2017 година. 

Членка  на Централниот одбор на ЛДП од 2018 година.

Советничка во Советот на Општина Центар (2005 до 2009 година).

Член на Управен одбор на Младински културен центар од 2017 и сеуште трае.

Членка на Централен одбор на ЛДП.

Генерална Секретарка на Форум на жени на ЛДП (2019- 2021 година).

Активно вклучена во сите изборни процеси и циклуси, вклучувајќи  работа како член на изборен штаб и работа на терен.

 

Андријана Цветановска e родена 1979 година во Битола, дипломиран  менаџер по бизнис администрација. 

Во текот на својот работен и професионален ангажман учествувала на бројни семинари и обуки.

Членка на Либерално Демократската Партија од  1999 година. 

Членка на О.О. на ЛДП – Центар. 

Членка на Извршниот и Централниот одбор на Форумот на жени на ЛДП.

Има учествувано на бројни семинари и обуки организирани од НДИ, Фондацијата Фридрих Науман и многу други невладини организации  кои имаат за цел зајакнување и активно учество на жените во политиката и на спроведување на политиките на државно и локално ниво.

 

Билјана Стевкова е  дипломиран правник на Правниот Факултет “Јустинијан Први”  при Универзитетот “Свети Кирил и Методиј”, Скопје.

Вработена во орган на државна управа како раководителка на одделение за обуки.

Членка на Либерално Демократската Партија од 1997 година.

Членка на Извршниот и Централниот Одбор на Форумот на жени на ЛДП.

Учество на бројни семинари и обуки организирани од НДИ, Фондацијата Фридрих Науман и многу други невладини организации  кои имаат за цел зајакнување и активно учество на жените во политиката и на спроведување на политиките на државно и локално ниво.

 

Анета Ефтимовска е родена 1972 година во Куманово. По професија дипломиран новинар. Дипломирала на  Интердисциплинарни студии по новинарство на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” Скопје. 

Членка на Извршниот и Централниот Одбор на Либерално Демократска Партија.

Претседателка на О.О.на Форумот на жени – Куманово.

Членка на Извршниот и Централниот одбор на Форумот на жени на ЛДП.

Говори француски, англиски и италијански јазик.

 

Марина Чорбеска е дипломиран правник со положен правосуден испит.

Членка на Либерално Демократската Партија од 2001 година

Претседателка на О.О. на ЛДП Кисела Вода  од Јануари 2016 година. 

Членка на Централниот одбор на Либерално Демократската Партија.

Членка на Извршниот и на  Централен одбор на Форумот на жени на ЛДП.

Советничка во Совет на Општина Кисела Вода (2018- 2021 година).

Учество на бројни семинари и обуки организирани од НДИ, Фондацијата Фридрих Науман и многу други невладини организации  кои имаат за цел зајакнување и активно учество на жените во политиката и на спроведување на политиките на државно и локално ниво.  

Има познавање на англискиот јазик.

 

Лидија Ѓошевска е родена 1965 година во Битола. 

Професорка по економски предмети во СОЕУ:„Јане Сандански“- Битола, Организација, Сметководство и Деловно работење.

Дипломирала на Економски факултет –Прилеп, магистер на МБА- менаџмент, на тема:„Финансирање на претприемничките потфати на малите и средни претпријатија во Р.М.

Во 2013 година се стекнува со титула доктор на економски науки. 

Има учествувано на бројни  научни трибини, конференции и научни собири.

Има објавено повеќе научно – стручни трудови и публикации. 

Директорка на Државниот Испитен Центар од 2018 до 2020 година.

Политичкото ангажирање го почнува од 1989 година во Реформските сили,  па во Либералната Партија и од 1997 година во Либерално Демократската Партија.

Претседателка на Форумот на жени на О.О.на ЛДП – Битола.

Членка на Извршниот и Централниот Одбор на Форумот на жени на ЛДП.

Говори англиски јазик.

 

Весна Миркова

Весна Миркова е родена 1971 година во Куманово, каде завршила основно и средно образование. Дипломирала на Филозофски факултет “ Св Кирил и Методиј “ во Скопје насока Социологија, каде се стекнала со звање, Дипломиран социолог.

Своето неформално образование го стекнала, како  долгогодишна  граѓанска активистка, започнувајќи од 1999 година до денес, каде се здобила со соодветно искуство, знаење и сертификати.Работела на повеќе значајни проекти од разни области,како координатор, едукатор, евалуатор,фацилитатор и организатор.Сите овие активности најчесто ги правела на теми од  човекови права,политичко јакнење на жените, родова рамноправност, граѓански активизам,  мотивација,семејно насилство, волонтеризам, лобирање, вмрежување, неформално образование,женско претприемништво,туризам и сл.Учествувала во разни социолошки истражувања .

Членува во повеќе невладини организации на  локално и национално ниво,Организација на жени Ресен,Здружение за локален развој Акција Плус Ресен, ЛАГ Преспа,Претседателка  на Здружение против дискриминација ЖЕНСКА СОЛИДАРНОСТ од Ресен, Член на ЖГИ Антико од Скопје,членува во поетско здружение Преспанска Елегија, има работено на многу социолошки истражувања  во Агенција за истражување на јавно мислење ИПСОС од Скопје.

Своето политичко искуство го стекнала како член на ЛДП од самите почетоци каде ги поминала сите функции,поранешна советничка во советот на општина Ресен во два мандат.Актуелна претседателка на општинската организација на ЛДП Ресен и член на ЦО на ЛДП втор мандат

Вработена во Агенција за вработување  како раководителка во Центарот за вработување во Ресен.

Нејзино хоби е читање книги, изработка на рачни ракотворби,пишување поезија.

Важи за хумана, солидарна и емпатична личност, секогаш спремна да помогне на секој.Борец за родова рамноправност и човекови права но и голем љубител на животните.

Поборник е за поголема застапеност на жените во политиката но и на други важни одлучувачки позиции.

 

 

Жаклина Николовска

Родена е 1972 во Скопје.

По професија медицинска сестра со долгогодишно искуство во професијата.

 

Членка на Извршниот и Централниот Одбор на Форумот на жени на ЛДП.

Членка на Централниот одбор на Либерално Демократска Партија.

Советничка во Советот на општина Зелениково (2021-2025 година)

 

Комуникативна личност,способност за  самостојна и тимска работа.

 

 

Наташа Тодоровска

 

Родена е 1977 во Скопје. По професија е Дипломиран професор по одделенска настава.

Дипломирала на Универзитетот„Св.Кирил и Методиј“, Педагошки факултет „Св.Климент Охридски“.

Членка на Извршниот и Централниот Одбор на Форумот на жени на ЛДП.

Говори англиски јазик.

 

Комуникативна личност,способност за  самостојна и тимска работа.

 

„Мудроста, толерантноста и одлучноста се силни страни на жената во креирање на успешни политики“!

 

 

Катерина Христова  е родена 1983 година во Штип. Има завршено општа гимназија со работен ангажман во повеќе приватни компании.

Членка на Извршниот и Централниот Одбор на Форумот на жени на ЛДП.

Членка на Централниот одбор на Либерално Демократска Партија.

Членка на ЛДП од 2021 година.

 

 

 

 

Контакт